Yörüngesinde Döndüğü Yıldızdan Daha Büyük Bir Gezegen Gözlemlendi

73
6
4
3
2
Gökbilimciler, yaklaşık 31 ışık yılı uzaklıktaki minik bir yıldızın etrafında dönen devasa bir gezegen tespit ettiler. Keşfedilen gezegen gerçekten büyük ve çoğu gezegenden farklı bir şekilde oluşmuş durumda. Keşif, gökbilimcileri gezegenlerin nasıl oluştuğunu yeniden düşünmeye zorlayabilir.

İspanya'daki Barselona Özerk Üniversitesi'nden Juan Carlos Morales ve meslektaşları, radyal hız yöntemi adı verilen bir teknik kullanarak GJ 3512 b adlı gezegeni gözlemlediler. Bu gözlemlenen gezegenin bir tuhaflığı bulunuyor. Gezegen, yakınındaki kırmızı cüce diye isimlendirilen bir yıldızın yörüngesinde dönüyor. Kırmızı cüceler, evrendeki en yaygın yıldız türüdür ve evrendeki yıldızların % 70'inden fazlasını oluşturuyor. Küçük ve soğuk olan bu yıldızlar, tipik olarak Güneş'in yaklaşık beşte biri boyutunda ve 50 kat daha sönük halde bulunuyor. 

Morales “İlk gözlemlerde birbirlerini yörüngeye alan iki yıldız gibi görünüyordu. Daha çok yapılan gözlemler, onun bir gezegen olduğunu netleştirdi, ancak beklenmedik bir şekilde büyüktü” açıklamasını yaptı. Yale Üniversitesi'nden Greg Laughlin ise, “Dev gezegenler genel olarak oldukça nadirdir, ancak daha düşük kütleli yıldızlara gittikçe daha da nadir hale gelir. Bu gezegenlerin oluşumuna yol açan süreçler henüz iyi anlaşılmamıştır” dedi.

Gezegen oluşumunun olağan yöntemi, çekirdek birikimi olarak adlandırılır. Bu süreçte, bir gezegen yavaşça toz oluşturur ve çakıl taşları bir yıldızı çevreleyen enkaz diskinde toplanır ve gezegenin çekirdeği, kendi yerçekimi sayesinde bir gaz atmosferine tutunmaya yetecek kadar büyür. Fakat Morales ve meslektaşları GJ 3512 b'nin simülasyonlarını yürüttüklerinde, gezegenin bu şekilde meydana gelmediğini gözlemlediler.

Morales, “Bunu açıklamanın tek yolunun yerçekimsel dengesizlik olduğu bir gezegeni net bir şekilde tespit ettik. Bu, gezegen oluşum sürecinin düşündüğümüzden daha çeşitli olduğu anlamına gelebilir ve daha önce öngördüğümüzden daha büyük gezegenlerin olması muhtemel” açıklamasında bulundu.

Kaynak : https://www.newscientist.com/article/2217808-an-unexpectedly-enormous-planet-is-orbiting-a-tiny-star/
73
6
4
3
2
Emoji İle Tepki Ver
73
6
4
3
2