Kendinize Daha Fazla Zaman Ayırmanızı Sağlayacak Pareto Prensibiyle Tanışın

16
8
1
0
0
Her yeni güne yapılması icap eden bir sürü işle başlıyoruz. Fakat bazen gün bittiğinde, hiçbir şey başaramadığımızı görüyoruz.

Bu gibi hallerde hepimizin, suçu zamana atmak gibi kötü bir alışkanlığı var ne yazık ki... Aklımızdan, "Aman zaten gün 24 saat, bu kadarcık zamanda hangi birini yapabilirim ki?" vb. cümleler geçtiğini itiraf edelim. Ve dürüst olmak gerekirse, hiçbirimiz zamanı nasıl kullanacağımızı tam anlamıyla bilmiyoruz. 

Biz de sizin için sahip olduğumuz zamanı en iyi biçimde değerlendirebilmemizi sağlayan 'Pareto Prensibini' inceledik... 

İtalyan bir iktisatçı ve sosyolog olan Vilfredo Pareto, yaşadığı dönemde İtalyan ailelerin %20'sinin ülkedeki bütün paranın %80'ine sahip olduğunu fark etti. Bu farkındalıkla bir nevi aydınlanan Vilfredo, yaşamındaki pek çok şeye de bu açıdan bakmaya başladı.

Basit bir mantıkla; Vilfredo'ya göre baklagillerin %20'si, mahsulün %80'ini oluşturuyordu. "Baklagiller ne alaka?" diyebilirsiniz. Fakat bu prensip, basit bir mantıkla hayatımızdaki her şeye uydurabileceğimiz biçimde.

Çabaların %20'si, neticenin %80'ini getiriyor.

Çağımızda farklı fikirleri ya da düşünce biçimlerini yaşamımıza uygulamak ve adapte etmek eskiye kıyasla çok daha kolay. Şayet siz de, zaman yönetiminizin gerçekten ihtiyaçlarınızı karşılamadığını düşünenlerdenseniz; bu prensibi uygulayabilir ve gösterdiğiniz çabanın küçük bir kısmı ile esasında ulaşmak istediğiniz neticenin büyük bir yüzdesini elde edebilirsiniz.

Şayet zor olan %20'ye odaklanamazsanız, zamanınızın %80'ini boşa harcayabilirsiniz.

Örnek vermek gerekirse: Günün başında yapmanız gereken 10 tane işiniz olsun. Pareto prensibine göre siz bu işler içinden en önemli 2 tanesini seçmelisiniz. Şayet seçmezseniz, çok yüksek bir olasılıkla vaktinizin %80'ini yiyip bitirecek ancak fazla da bir verim elde edemeyeceksiniz.

Peki hangi işin daha önemli olduğunu nasıl bileceğiz?

İrademizin en çok zorlanacağı nokta işte tam da burası. Zira en önemli iki iş çoğunlukla en zor ve en karmaşık olan işlerdir. Ve ne yazık ki insan beyni ve iradesi çok fazla çaba ve enerji harcamayacağı işleri yapmayı arzular. Diğer bir deyişle: Önemli işleri yapmak yerine ertelemeyi ve çok önemli olmayan şeyleri yapmayı seviyoruz.

Önemli işleri bulduk, şimdi ne yapmalıyız?

Başlamak için en iyi nokta, önceliği olan işlerinizi bir sonraki günün planlayıcısına not almak. Birini yaptıktan sonra kalan önemli işlerinizi yapışkan kağıtlara not alarak görebileceğiniz yerlere asabilirsiniz. Bu işleri belirlemek için kendinize her sabah belli bir zaman ayırmanızı da önerebiliriz.

Öğrencilere de küçük bir tüyomuz var

Öğretmenlerinizi ve profesörlerinizi düşünün, onlar bu prensibe bayağı yatkınlar aslında. Bütün konuları test etmek gibi bir imkanları olmadığı için, öğrendiğimiz bilgilerin en önemli olanlarını sormayı tercih ederler. Bu da öğrendiğimiz bütün bilginin yaklaşık %20'sini oluşturur.

'Freelance bir işin bana daha fazla zaman vermesi gerekiyordu, fakat 7/24 çalışıyorum.'

Şayet freelance çalışıyorsanız, normal bir çalışanın sahip olduğu birtakım imkânlara sahip olamayabilirsiniz. Bu da psikolojik açıdan sizi kaldırabileceğinizden daha fazla iş yükü altına sokar. Zira kendinizi ispatlama ve kimi güvencelere sahip olmak istersiniz. Pareto prensibine göreyse alacağınız bu fazlaca iş yükü ile yalnızca %20 oranında bir verim elde edebilir ve yine zamanınızı boşa harcamış olursunuz.

Bir iş yürütmek

Steve Jobs da Pareto Prensibini biliyordu. Hatta bu prensibi uygulayarak şirketini iflastan kurtardı.

Pareto Prensibinin temelinde yatan düşünce şudur: "Daha az olan, daha doğrudur." Sahip olduğunuz işi yürütmekte sorun yaşarsanız; yapmanız gereken şey, her gün çıkan yüzlerce şeyin peşinden koşmaktansa, en uygun olanı bulmaktır.

Kaynak : https://onedio.com/haber/bu-prensip-hayatinizi-degisterecek-kendinize-daha-fazla-zaman-ayirabileceginiz-pareto-prensibi-ile-tanisin-827730
16
8
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
16
8
1
0
0