Kendinizi Hackerlardan Korumanızı Sağlayacak 5 Basit Yol

39
17
9
5
1
İnternet kullanımı yaygınlaştıkça ve bu sınırsız ağda yapabileceklerimizin listesi kabardıkça, zarar görme olasılığımız da artıyor. En sık rastlanan ve en tehlikeli olan durum ise hacker saldırısına uğramak.

İnternet kullanım oranı artık dünya genelinde %50'li oranları aşmış durumda. 7,4 milyar nüfusu olan gezegenimizde internet kullanan insan sayısı 4 milyarın üstünde. Ancak yaygın internet kullanımı ve bu kullanım alanlarının çeşitlenmesi pek çok tehlikeyi de beraberinde getirdi. Ne yazık ki her internet kullanıcısı, iyi amaçlarla bu ağa dahil olmuyor.

Özellikle kişisel bilgilerimizi çeşitli kötü amaçlı yazılımlar yardımıyla çalan ve bireysel olarak zarar görmemize sebebiyet veren hackerlar, küçük ve büyük çaplı pek çok soruna sebep oluyor. Ancak bilinçli bir internet kullanıcısıysanız, hacker saldırılarından basit adımlarla kendinizi koruyabilirsiniz.

İki faktörlü kimlik doğrulaması kullanın

İki faktörlü kimlik doğrulaması aslında son birkaç senedir zaten hemen her sosyal platformda kullanılıyor. Ancak bunun için güvenlik ayarlarınızda güncelleme yapmanız gerekebilir. Bu yüzden özellikle sosyal medya platformlarında bu özelliği kullandığınızdan emin olun. Bu sayede, kolaylıkla kırılma ihtimali olan şifreniz, hackerlar için yeterli olmayacaktır ve hesaplarınız güvenli kalacaktır.

Farklı şifreler kullanın

Bilindiği üzere şifreler ne kadar güvenli olduğunu düşünürsek düşünelim her zaman tehlikeli. Çünkü hackerlar rahatlıkla şifrelerinizi kırabiliyor ve bu da bilgilerinizi kaptırmanız anlamına geliyor. Fakat her platformda farklı şifre kullanırsanız, hesaplarınız ayrı ayrı güvende olacaktır.

Güncellemelerinizi düzenli olarak yapın

Özellikle işletim sistemi güncellemeleri, güvenlik açığı kapatmalar açısından son derece önemli. Eğer sisteminizi güncel tutmazsanız bu güvenlik açıklarını da giderememiş olursunuz ve sisteminiz her türlü saldırıya açık hale gelir. Bu durum yalnızca işletim sistemleri için değil üçüncü parti uygulamalar için de geçerli. Yani aslında erteleyip durduğumuz o güncellemeler bize büyük bir risk olarak dönüyor diyebiliriz.

Sosyal medyada paylaştığınız bilgilere dikkat edin

Sosyal medyada önemsemeden paylaştığımız her bilgi, hackerların hakkımızda daha çok şeyi rahatlıkla çözebilmesii sağlıyor. İnternette gerçekleştirdiğiniz işlemler, seyahatleriniz ve harcama alışkanlıklarınız hackerların sisteminize sızmasına olanak sağlayabiliyor. Örneğin belirli bir siteden alışveriş yaptıysanız ve bu bilgi hackerlarda mevcutsa, işleminiz üzerinden sizden bilgi almayı sağlayacak e-postalar ve mesajlar atarak saldırı gerçekleştirebilir ve sisteminize sızabilirler. Bu yüzden bu tür bilgileri çok fazla paylaşmaktan kaçının.

Kişisel bilgilerinizi kimseyle paylaşmayın

Son dönemde belki de en çok kullanılan dolandırıcılık yollarından biri, insanları bankalar ya da devlet kurumlarından arandığına ikna ederek bilgilerini çalmak. Bu yüzden özellikle telefon ve mesaj yoluya size ulaşıp bu bilgilerinizi isteyen insanlara güvenmeyin ve ne olursa olsun kimlik numarası, kart numarası ve şifre gibi kritik bilgilerinizi kimseyle paylaşmayın.

Tüm bu adımları uygular ve kendinizi bu konuda bilinçli hale getirirseniz, açık hedef olma ihtimaliniz de düşecektir. Hackerlar yalnızca maddi zarar değil, suçlu ilan edilmenizi sağlayacak büyük zararlar da verebilirler. Bu sebeple atılacak her adımı iki kere düşünmenizde ve her daim dikkatli olmanızda fayda var.

Kaynak : http://www.businessinsider.com/nsa-hacker-5-ways-to-protect-yourself-online-2018-7?utm_source=feedly&utm_medium=referral
39
17
9
5
1
Emoji İle Tepki Ver
39
17
9
5
1