Kentsel Yeşil Yolların Karbon Emisyonunu Bölgesel Olarak Azalttığı Kanıtlandı

10
4
2
1
0
Dünyanın pek çok ülkesinde yavaş yavaş hayata geçirilmeye başlanan yeşil yol projeleri ilk meyvelerini vermeye başladı.

Sera gazı salınımlarının artması, beraberinde küresel olarak yaşanan iklimsel değişiklikleri gibi pek çok sorunu da geitiriyor. Bu sonu çok da aydınlık olmayan durumun farkında olmamıza rağmen insanlık olarak uyarıları ciddiye almayıp her geçen gün durumun ciddiyetini artırmaya devam ediyoruz. Ancak dünyanın kimi bölgelerinde atılan bazı kritik adımları var, bu adımlardan biri de yeşil yol projeleri.

Kişisel araç kullanımını azaltarak hem karbon salınımını düşürmeyi hem de tarfiği önlemeyi hedefleyen bu proje aslında son derece basit; arabaların giremediği, bisiklet ve yürüyüş yollarından oluşan geniş yeşil alanlar oluşturmak. Kanada'nın en büyük şehirlerinden biri olan Vancouver'da hayata geçirilen projeden gelen sonuçlar ise oldukça tatmin edici.  

Comox-Helmcken Greenway adındaki yeşil yol bölgesinde gerçekleştirilen araştırmalar, bölgenin 300 metreye kadar yakınında yaşayan kişilerin araç kullanmayı bırakarak bisiklet ve toplu taşımaya yöneldiğini ve araç kullanım oranının %18 azaldığını gösterdi. Bu sayede de salgılanan karbon emisyonunda %21 oranında düşüş yaşandı.

Ancak bu alanın 500 metre dışında yaşayan bireylerde ise aynı durum yaşanmadı. Araç kullanımında bir azalma olmadığı gibi, karbon salınım miktarı da bireysel olarak günlük 330 gramdan, 510 grama yükseldi. Gelecekte ise tüm büyük şehirlerde bu yeşil yol alanlarının artırılması ve halkın toplu taşımaya ve bisiklete yönelme oranlarının artırılması hedefleniyor. Bu sayede tüm dünyada karbon salınım oranında büyük bir düşüş yaşanacağı düşünülüyor.

Kaynak : https://phys.org/news/2018-07-urban-greenways-neighborhood-carbon-emissions.html
10
4
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
10
4
2
1
0