'Keşke Android'de de Olsa' Dedirten 10 iOS 13 Özelliği

101
35
32
9
8
Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Apple’ın WWDC lansmanında iOS 13 detaylı bir şekilde tanıtıldı. Biz de size bu özelliklerden Android işletim sisteminde de görmek istediklerimizi aktaracağız.

Her yıl dev şirketler, yeniliklerini tanıttığı konferanslar gerçekleştiriyor. Apple’ın lansmanı da geçtiğimiz günlerde gerçekleşti. Lansmanın göz bebeği iOS 13 için birçok özelliğe dair detay paylaşıldı. Bu özelliklerin arasından ‘Keşke Android’de de olsaydı’ dediğimiz 10 özelliği sizler için derledik.

1. Otomatik karanlık mod

Android’e karanlık modun Android Q ile gelmesi bekleniyor. Ancak Android Q için bahsedilen karanlık modun aksine iOS 13, karanlık modu otomatik açılıp kapanma seçeneğiyle getiriyor. Telefonunuzun ne zaman karanlık moda ne zaman normal moda gireceğini belirleyebiliyorsunuz.

2. Optimize edilmiş pil şarjı

Lansman sırasında bahsedilmedi ancak iOS 13, bataryanın ömrünü ve performansını artıracak ayarlarla geliyor. %100 şarjdan sonra telefonun kablosunu çıkarmamak bataryaya zarar verir. Yeni ayarlar aktif edildiği zaman, telefonunuz şarja takılıyken %80’e eriştiği zaman duracak ve bu sayede bataryanın ömrü uzatılacak.

3. Cihazınızı kapalıyken bile bulmak

Android cihazlarımızı zaten uzun zamandır bulabiliyorduk, çevrimiçi oldukları zaman. Apple’ın yeni Find My özelliği ile kullanıcılar, Bluetooth sinyalleri sayesinde cihazları kapalı bile olsa bulabilecekler.

4.Tam ekran ekran görüntüleri

iOS ve iPadOS’in yeni sürümlerinde tam ekran, uzun bir sayfanın tamamının ekran görüntüsünü alabileceksiniz. Tam ekran görüntüsü alabileceğiniz yerler arasında internet sayfası, belge, uzun notlar, ve dikey eksende kaydırılabilen uygulamalar bulunacak.

5. Daha akıllı fotoğraf galerisi

Yeni galeri sisteminde birden fazla aynı fotoğraf olduğu zaman biri, ekran görüntüleri ve faturalar gibi gereksiz yer kaplayan resimler otomatik olarak siliniyor. Tabii sizin ayarladığınız bir biçimde. Ayrıca fotoğraflar, kaydedilen ay içerisinde özel günler olarak kategorize ediliyor. Yıllık görüntülemede ise yine özel günlerin ve anların belirli bir kolajı gösteriliyor.

Fotoğraflar ayrıca görünümler arasında da sorunsuz bir şekilde geçiş yapabiliyor; böylece yıllık görünümden aylık görünüme geçtiğinizde bulunduğunuz yeri de kaybetmiyorsunuz.

6.Kamera için daha iyi portre ışıklandırması

Görüntüleri herhangi bir platformda çektikten sonra her zaman düzenleyebilseniz de, bazı efektleri canlı olarak görebilme kabiliyeti daha iyi fotoğraflar çekmenize yarayabilir. iOS 13 ile birlikte gelecek portre modu değişikliklerinde bunu bulabilirsiniz.

7. Uygulamalara sadece bir kereliğine konum erişimi vermek

Android Q’da da yeni konum izinlerinin geleceğini biliyorduk ancak iOS 13 meseleyi bir adım ileri taşıyor. Kullandığınız uygulamanın sadece bir kereliğine konumunuza erişmesine izin verebileceksiniz, böylece sonraki seferler için uygulama tekrar sormak zorunda kalacak.

8.Müzik dinlerken şarkı sözlerini de görebilmek

Android’de bu özelliği kullanabileceğiniz birçok uygulama bulunuyor ancak varsayılan müzik uygulamasında maalesef bu özellik yok. iOS 13 ile birlikte varsayılan müzik uygulamasına Shazam ortaklığı ile şarkıları dinlerken sözlerini görüntüleme özelliği geliyor. Şarkının sözlerinden istediğiniz bir kısmı seçip direkt olarak oraya da atlayabiliyorsunuz.

9.Numaralı sistemle sesli kontrol

Lansmanda tanıtılan en ilgi çekici yeni özelliklerden biri de spesifik olarak fiziksel engelli insanlar için geliştirilen sesli kontrol. Sesli kontrol sayesinde numaralandırılmış butonlarla Mac’inizi, iPad’inizi ve iPhone’unuzu normal kullanıyormuş gibi yönlendirebiliyorsunuz.

10. Başka bir kullanıcıyla ses dosyası paylaşmak

AirPods cihazların sistemi sayesinde kullanıcılar, kendi cihazlarından dinledikleri ses dosyalarını başka bir AirPods sahibi ile paylaşıp aynı anda dinleyebilecekler.

Bu özellikler Android'e gelir mi gelmez mi bilemeyiz ancak Apple'ın iOS 13 ile başarılı yenilikler yaptığını ve bunları Android'de de görmek istediğimiz belirtebiliriz.

Kaynak : https://www.androidpolice.com/2019/06/09/25-things-apple-announced-for-ios-13-that-we-want-on-android/
101
35
32
9
8
Emoji İle Tepki Ver
101
35
32
9
8