Kimlerin 3. Doz Koronavirüs Aşısı Olması Gerektiği Açıklandı

25
6
6
3
1
Sağlık Bakanlığı'nın üçüncü doz koronavirüs aşı uygulaması, Türkiye'deki bilim insanlarının da gündemine oturdu. Uzmanlar kimlerin, neden üçüncü doz koronavirüs aşısı olması gerektiğini açıkladılar.

Geçtiğimiz saatlerde sizlerle paylaştığımız bir içeriğimizde, Türkiye'deki aşılama sürecinde yeni bir dönemin başladığını ifade etmiştik. Çünkü Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yapılan açıklamalarda, üçüncü doz aşılama sürecinin resmen başladığı ve sağlık çalışanları ile 50 yaş ve üzeri vatandaşların artık üçüncü doz koronavirüs aşısı olabileceği belirtilmişti. 

Alınan karar, bilim insanları tarafından büyük bir memnuniyetle karşılandı. Çünkü pek çok uzman, üçüncü dozun zaten bir zorunluluk olduğuna inanıyordu. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan uzmanlar şimdi, sürecin nasıl sürdürülmesi gerektiğini açıkladılar. Peki uzmanlara göre kimler, üçüncü doz koronavirüs aşısı vurulmalı?

İki doz Sinovac aşısı olanlar, üçüncü dozu BioNTech vurdurmalı

Aşılamada üçüncü doz nasıl olmalı?

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan bilim insanlarından bir tanesi, Prof. Dr. Kayıhan Pala. Pala tarafından yapılan açıklamalara göre daha önce iki doz Sinovac aşısı vurdurmuş olan vatandaşlar, üçüncü dozu mutlaka vurdurmalılar. Ancak bu kez BioNTech aşısının tercih edilmesi gerektiğini söyleyen bilim insanı, zaten iki doz BioNTech aşısı vurdurmuş olanlar ile hastalanmış kişilerin üçüncü doza şimdilik ihtiyaç duymayacaklarını ifade ediyor.

Bağışıklık uzmanı olarak görev yapmakta olan Derya Unutmaz tarafından yapılan açıklamalarda da yine üçüncü dozun yalnızca Sinovac aşısı vurulmuş kişilere uygulanması belirtildi. Sinovac'ın bağışıklık sağlama seviyesinin düşük olduğunu açıklayan Unutmaz, özellikle delta varyantına karşı tedbir alınabilmesi için BioNTech aşısının önemli olduğunu belirtiyor. Benzer bir şekilde Dr. Osman Elbek de üçüncü dozun Sinovac aşısı vurulmuş kişilere uygulanması gerektiğini, bunun nedeninin de delta varyantı olduğunu ifade ediyor.

Kaynak : https://www.sozcu.com.tr/2021/saglik/uzmanlardan-3-doz-asi-degerlendirmesi-ilk-iki-dozu-sinovac-olanlar-ucuncu-dozu-biontech-olmali-6515527/
25
6
6
3
1
Emoji İle Tepki Ver
25
6
6
3
1