Kızıl Gezegen Mars’ı İnsanlardan Önce İşgal Edecek Bakteri Türü!

44
17
3
2
1
Mars, Güneş Sistemi’nde Dünya’ya en çok benzeyen gezegen. Onun ünü antik çağlara kadar dayanıyor. Şimdilerde Mars’ı insan yaşamına uygun hale getirmek için çalışmalar yürütülüyor. Belki size bir hayal gibi gelebilir, ancak bilim insanları orada yaşamı teşkil etmek için bir bakteri türü keşfettiler.

Artık biliyoruz ki Mars, bir zamanlar denizlere be atmosfere sahip bir gezegendi. Sonra yaşadığı yıkıcı felaketler onu bertaraf etti, bugünki formuna kavuştu. Üzerindeki ince atmosfer tabakası nedeniyle uzaydaki radyasyon ve şiddetli güneş ışıkları, yüzeyinde yoğun miktarda bulunan demir elementini paslandırdı. Yani Mars’ın antik dönemde bir kötülük simgesi olmasına neden olan rengi, bir nevi bronzlaşma sonucunda meydana geldi. 

Yıllardır Mars yüzeyinde görev yapan araçlardan edinilen bilgilere göre, insan yaşamına uygun hale getirmek mümkün. Hatta yakınımızda olsa bu işe çoktan başlamış durumdaydık. Şubat ayında SpaceX, Falcon Heavy roketleriyle bir deneme yükü olarak Tesla Roadster’i Mars yörüngesine göndermeyi başarmıştı. Teknik çalışmalardan sonuç aldıkça ağır yükleri -mesela Mars istasyonları için gerekecek malzemeleri ve insanları- göndermek mümkün olacak. 

İlk insanlar oraya vardıklarında görevleri bile hazır: Kendilerinden sonra gelenlere uygun bir ortam hazırlamak. Elbette bunun için yaşamın tekrar mümkün kılınması gerekiyor. Çünkü kolonileşmek ve en nihayetinde Mars’ı tam anlamıyla yaşanabilir bir ortam haline getirmek uzun sürebilir. Bu konuda bilim insanlarının sunduğu mükemmel bir çözüm yolu var.

Dünya’daki sularda bulunan “siyanobakteri” türü, çok az güneş ışığı kullanarak fotosentez yapıyor, yani karbondioksitten oksijen üretiyor:

Londra’daki Imperial Koleji’nde, güneş enerjisi biyokimyası profesörü olan Bill Rutherford, söz konusu bakteri türünün olabildiğince az enerjiye ihtiyaç duyarak oksijen üretmesini bir avantaj olarak görüyor. Mars’taki kızılötesi ışınların bolluğu, bu bakteriler için ideal bir ortam oluşturabilir.

Siyanobakteriler, Dünya’daki sıcak ve kuru çöllerde, sıcak su kaynaklarında ve hatta kuru kayaçlar üzerinde bile yaşayabiliyor. Mars’ın engebeli yüzeyini andıran ne kadar yer varsa hepsi bu bakteri türü için ideal görünüyor. Hatta öyleki bunun tesadüfi bir keşif olduğundan bile şüphe duyabilirsiniz. 

Siyanobakterilerin kullanılabilecekleri tek yer Mars değil. Onları önce Dünya’daki oksijen dengesini korumak adına deneylere tabi tutacağız. BElki de bir gün, Mars’ta yaşayan insanların bahçelerinde bu bakterilerin yetiştiği alanlar bulunacak. Belki de gelecekte oraya gidecek nesiller, bu bakteri sayesinde bol oksijenli bir ortama ulaşacaklar...

Kaynak : https://www.digitaltrends.com/cool-tech/bacteria-help-terraform-mars/
44
17
3
2
1
Emoji İle Tepki Ver
44
17
3
2
1