Komple Aynayla Kaplı Bir Odada Işık Yakarsak Ne Olur?

1
0
0
0
0
Aslında sormak istediğimiz şu: Eğer tamamen aynayla kaplı bir odada ışık yakarsak, ışık aynaların yüzeyinden her seferinde sekeceği için sonsuza kadar parlayan bir ışık elde eder miyiz?

Eğer aynanın formuyla birlikte ışın kaynağı kusursuz olursa neden olmasın?

Aynalar, eğer ki kusursuz bir yüzeye sahip olurlarsa aynı şekilde yansıyacaktır ve ışık soğurulmayacaktır. Işığın kaynağı durmadan ışık üreteceği için odadaki foton sayısı da (foton, ışığın temel "birimi" ve tüm elektromanyetik ışınların kalıbı olan temel parçacıktır) zaman geçtikçe artacak. Gitgide parlaklaşan oda, daha sonra da parlak beyaz renge sahip olacak.

Fakat az önce de belirttiğimiz gibi yalnızca aynayla bitmiyor iş. Böyle bir durumda ışık, ayna yüzeyine zarar vermeyecek olsa bile kaynağı giderek ısınacak ve aşırı ısınma sonucu patlayacak. Yani ışığın kaynağının da patlamaya karşı çok kuvvetli olması gerekiyor. 

Gerçekte ise böyle bir mekanizma yaratmak çok zor. Aynaların çoğu ışığın %90-95’ini yansıtır, %5-10 kadarını da soğurur. Yani sonsuza kadar bir parlaklaşma durumu olamaz fakat yine de tamamen aynalarla kaplı bir oda oldukça parlak olacaktır. 

Kaynak : http://www.evrimagaci.org/fotograf/111/8600
1
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
1
0
0
0
0