Basit Bir Sistemle Sahibiyle Konuşmayı Öğrenen Köpek

150
33
7
7
5
Çoğu köpek dışarı çıkmak istediğinde ya kapıyı gösterir ya da delice havlar. Tabii, bazı köpekler de bunu yapmak için sesli bir butona sahiptirler ve dışarı çıkmak istediklerinde bu butona basarlar. Ancak Stella isimli bir köpek, aynı butonlardan oluşan bir sistemde 29 kelimeyi ve farklı kelime gruplarını öğrenmeyi başarmış.

Hayvanlarının insanlarla tam anlamıyla etkileşim kurması günümüzde bize oldukça yabancı bir şey. Bu konuda bugüne kadar Goril Koko gibi birkaç örnekle karşılaşmıştık. Ancak bugünkü örneğimiz, insanların en güvenilir dostu köpeklerden geliyor.

Christina Hunger isimli bir konuşma dili patalogu, Stella isimli tatlı köpeği için özel bir iletişim sistemi hazırladı. Sistem, Stella’nın anlatmak istediklerini aktarabileceği tek kelimelik ses veren butonlardan oluşuyor. Stella da bir ihtiyacı olduğunda bu butonları kullanıyor ve Christina’ya ne söylemek istediğini net bir şekilde anlatabiliyor.

konuşan köpek

Stella’nın sahibi Christina Hunger, köpeğinin şu ana kadar 29 kelimeyle birlikte birkaç sözcük grubunu da öğrendiğini söylüyor. Stella’nın sahibiyle iletişim kurmasını sağlayan sistemde ‘Want (İstemek)’, ‘Come (Gelmek)', ‘Outside (Dışarı)’, ‘Happy (Mutlu)’, ‘Eat (Yemek)’ gibi basit kelimelerle birlikte sahibinin ve eşinin de adını söyleyebileceği programlanmış butonlar bulunuyor.

Örneğin; bir köpeğin insanla nasıl ‘konuşabileceğini’ görebildiğimiz yukarıdaki videoda Stella önce ‘Outside (Dışarı)’ butonuna basıyor. Ardından kendi isminin yer aldığı butona basıyor ve sırasıyla ‘Want (İstemek)’, ‘Come (Gelmek)’, ‘Outside (Dışarı)’ butonlarına basarak dışarı çıkmak istediğini söylüyor.

Bu videoda da Stella ‘Beach (Sahil)’ butonunu kullanarak sahile gitmek istediğini söylüyor. Ancak sahibi ‘Gidemeyeyiz.’ diyor ve ‘I love you (Seni seviyorum)’ butonuna basıyor. Stella da bunun ardından ‘Play (Oyna)’ tuşuna basıyor ve birlikte oyun oynamaya başlıyorlar.

Ancak Stella’nın yapabildiği şeyler bunlarla da sınırlı değil. Stella bir gün kapının önünde sızlana sızlana ileri geri hareket ediyormuş. Sahibi Hunger ise onun dışarı çıkmak istediğini düşünüyormuş. Fakat Stella sistemine gitmiş ve ‘Want’, ‘Jake’ ve ‘Come’ butonlarına basmış.

Jack, Christina Hunger’ın nişanlısı ve görünüşe göre Stella’nın da en büyük dostlarından biri. Bu butonlara bastıktan sonra kapının önünde Jake’i bekleyen Stella, Jake geldiğinde ‘Happy’ butonuna basmış ve göbeğini okşattırmak için sırt üstü yuvarlanmış.

Stella’nın iletişim kurduğu videolara erişmek için Hunger’ın YouTube kanalına buradan erişebilirsiniz. Ayrıca daha birçok örneğin olduğu Instagram sayfasına da buradan göz atabilirsiniz.

Kaynak : https://boingboing.net/2019/11/09/dog-has-learned-to-speak-w.html
150
33
7
7
5
Emoji İle Tepki Ver
150
33
7
7
5