Köpek Balıkları İnsanlara Ne Sıklıkla Saldırır?

48
32
5
4
3
Köpek balıkları uzun süredir Hollywood etkisiyle insanları denizde bekleyen en büyük tehlike olarak görülüyordu. Gerçek ise çok daha farklı.

Jaws filmi vizyona girdikten bu yana köpekbalıkları konusunda garip bir algı oluştu. Ortaya atılan fikir, bu canlıların vahşice herkese ve her şeye saldırıyor olduğu yönünde.  Gerçekte durum pek de böyle değildir. Uluslararası Köpek Balığı Saldırı Dosyası, geçen yıl gerçekleşen ve köpek balıklarının insanlara saldırdığı iddia edilen 130 vakanın tamamını inceledi. 

Saldırıların 66’sı, köpek balığının yaşadığı bölgeye giren ancak canlıya karşı provoke edici tutum sergilemeyen insanların başına geldi. Kalan vakalardan 34’ü ise insanların köpek balıklarını kışkırttığı olaylar olarak belirtildi. Bir balığa dokunmaya çalışmak ya da dolandığı ağı çözmeye çalışmak da bu kategoriye giriyor. 

Köpek balıkları, yıllık ortalama olarak 6 ölümlü olaya sebep oluyor. Geçen yıl gerçekleşen toplam kışkırtmasız köpek balığı saldırısı sayısı, önceki beş yılın ortalaması olan 84’ten daha az oldu. Geçen yılki ölümlü saldırı sayısı ise 5 oldu.

İnsan nüfusu arttıkça ve yayıldıkça daha fazla köpek balığı ile karşı karşıya geliyoruz. Gelecek yıllarda küresel ısınma arttıkça daha fazla köpek balığı saldırısı ile karşılaşacağımız düşünülüyor. 

Köpek balığı saldırılarından uzak durmak isteyenlere tavsiyede bulunan deniz biyolojisi ve biyoloji profesörü Larry Cahoon, en net çözümün kıyıya doğru hızla yüzmek olduğunu söylüyor. Sizi yemek isteyen bir köpek balığının sizi takip edeceğini söyleyen bilim insanı, söylendiği gibi hayvanın burnuna yumruk atmaya çalışmamayı tavsiye ediyor. 

Köpek balıklarının renk ayrımını da çok iyi yaptığını belirten bir başka uzman olan George Burgess, özellikle sarı gibi su içinde kontrast oluşturan renklerin de köpek balıklarının dikkatini çektiğini belirtti. 

Kaynak : https://www.express.co.uk/news/science/1156423/shark-attack-how-often-do-sharks-attack-humans-great-white-shark-attack-video
48
32
5
4
3
Emoji İle Tepki Ver
48
32
5
4
3