Dostluk da Bir Yere Kadar: Köpeklerin Yemeklerini İnsanlarla Paylaşmadıkları Açıklandı

44
8
7
5
5
Yapılan yeni bir araştırma, sadakat duygusuyla özdeşleştirdiğimiz köpeklerin yemeklerini insanlarla paylaşıp paylaşmadığına odaklanıyor. Köpeğiniz varsa ve aç kaldığınızı fark ettiğinde size yardımcı olacağını düşünüyorsanız, bu yazı sizi hayal kırıklığına uğratabilir.

Köpeklerin yanan binalardan sahiplerini çıkarması gibi hikayeleri duymuşsunuzdur. Bu gibi hikayelerden ve davranışlarından ötürü sadakatleriyle tanıdığımız köpeklerin yardımseverlik duygusuna sahip oldukları, deneyler sayesinde daha önce ortaya çıkmıştı. 

Fakat sadakatleriyle tanıdığımız bu canlılar, insanlara her ne olursa olsun yardım eder mi? Örnek olarak bir köpeğin, nasıl çalıştığını öğrendiği bir makineyle aç bir insana yemek verme imkânı olsa bunu yapar mı? Bunlar, yapılan araştırmanın cevap aradığı sorular. Gelin araştırmanın detaylarına ve sonuçlarına birlikte bakalım:

Kendilerine yemek verenle vermeyen arasında ayrım yapmadılar:

Köpek

Araştırma, hayvanlarla ilgilenen bilim insanı Jim McGetric liderliğindeki araştırma takımı tarafından yürütüldü. 37 evcil köpeğin yer aldığı araştırmada butona basıldığında yiyecek veren bir makine kullanıldı. Köpekler bu butonun işlevini anladıklarında ise buton, arkası rahatça görünen tel çitlerin ardına yerleştirildi.

Uygulama kısmına gelindiğinde bir köpek, iki insanla eşleştirildi ve iki günlük bir deney yapıldı. Birinci gün, butonun olduğu kısımda oturan kişi, belirli aralıklarla butona bastı ve köpeğe yemek verdi. İkinci gün ise diğer kişi geldi ve yemek verilmesini sağlayan buton görünürken işlevsiz bir butona belirli aralıklarla bastı ve sonuç olarak herhangi bir yemek verilmedi.

Köpek

Daha sonra yerler değişti ve butonların olduğu kısma köpek yerleştirildi. İnsanlar ise butona basıldığında yemeğin verildiği bölüme geçti. Bu sefer işlevsiz olan buton kaldırıldı. Yani köpeğin gördüğü tek bir buton vardı ve o da yemek veren butonuydu. Deney sonucunda ise öbür taraftaki kişi daha öncesinde köpeğe yemek vermiş olsa da olmasa da köpeğin butona basmadığı görüldü.

Köpeklerin rolü anlamaması veya doğal olarak bu gibi iş birlikçi eylemlerde bulunamaması birçok ihtimal söz konusu olsa da araştırmacılar, daha önceki çalışmalarda köpeklerin diğer köpeklere yemek konusunda yardım ettiğini söylüyor. Bu da anlamama ihtimalini ortadan kaldırıyor. Ayrıca deneyler arasındaki serbest zamanda köpeklerin, kendilerine yemek veren ve vermeyen kişiler arasında ayrım yapmadığı görüldü.

Araştırmacılar, gelecekte yürütülecek çalışmaların, köpeklerin bu deneyi daha iyi anlamaları için eğitilmelerine ve yemek dışında başka yardım yollarına odaklanacağını söyledi. Araştırmanın tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Kaynak : https://www.sciencealert.com/your-dog-won-t-necessarily-give-you-treats-even-if-you-give-them-one
44
8
7
5
5
Emoji İle Tepki Ver
44
8
7
5
5