Kullanıcıların Fotoğraflarını İzinsiz Şekilde Yapay Zekâ İçin Kullanan Uygulama

9
9
2
1
0
Fotoğraf uygulaması Ever, kullanıcılarına haber vermeden iş yapma şeklini değiştirdi. Firmanın uygulaması, yüklenen fotoğrafların hepsini yapay zekâ yazılımlarını eğitmek için kullandı.

Günümüzde akıllı telefonları en çok kullandığımız alanlardan biri fotoğraf çekmek. Kendimizin, çevremizdeki olayların ya da sevdiğimiz şeylerin fotoğraflarını çekip duruyoruz. Bu fotoğrafları saklamak için de çeşitli uygulamalar var.

Bu uygulamalardan biri olan Ever, “hayata dair anılarınız için ücretsiz, sınırsız özel yedekleme alanı” sunduğunu söylüyordu. Uygulamanın çalışma şeklini değiştirdiği ve kullanıcılardan gelen fotoğrafları, yüz tanıma için kullanılan yapay zekaların eğitiminde kullandığı ortaya çıktı.

Ever, 2013 yılında basit bir bulut yedekleme uygulaması olarak faaliyetlerine başladı, ancak 2017 yılında yüz tanıma teknolojisi satıcısına dönüştü. Bu değişimin altında yatan sebep olarak ise fotoğraf uygulamasının “girişim düzeyinde bir işe dönüşmeyecek olması” gösterildi.

Buradaki sorun ise kullanıcıların bu değişimden haberdar edilmemesinden veya fotoğraf ve videolarının kullanıldığı bilgisinden mahrum bırakılmalarından kaynaklanıyor.

Firmanın orijinal sözleşmesinde yüz tanıma sisteminin kullanıcı dosyalarını “organize etmekte” faydalı olduğu söylenmişti. Kullanıcı sözleşmesinde sadece tek bir cümlede, kişilerin fotoğraflarının yapay zeka eğitiminde kullanılabileceği bilgisi yer alıyordu: “Dosyalarınız bu teknolojilerin ve ürünlerimizin eğitilmesine ve geliştirilmesine yardımcı olmak için kullanılabilir.”

Nisan 2019’da değişen yeni kulanıcı sözleşmesi ile birlikte şirket, ürünler arasına kurumsal yüz tanıma hizmetlerini de ekledi. Uzmanlara göre bu kullanıcıların gizliliklerinin ciddi şekilde ihlali anlamına geliyor. Firmanın kullanıcıları yeterince açık şekilde uyarmadığı ifade ediliyor.

Ever şimdiye kadar hiç askeri kurumlara ya da kolluk kuvvetlerine ürün satmadığını, kullanıcıların kişisel bilgilerini kimseye göstermediğini söylüyor. Öte yandan araştırmacılar, örneğin akademik çalışmalar yapan kişiler kamuya açık fotoğraf veri tabanlarını kullanırlar ve genelde fotoğraflarının çekildiğini bilmeyen kişilerin fotoğrafları üzerinde çalışırlar.

Ever, internet sitesinde yaptığı tanıtımda 13 milyardan fazla fotoğraf ve videoya sahip olduğunu ve en büyük, en çeşitli, bölge etiketli veri setine sahip olduğunu iddia ediyor. Hatta bu sayfadaki açıklamalar arasında yazılımlarının “gözlemleme & izleme, fiziksel erişim kontrolü ve dijital izinler” için kullanıldığı ve daha fazlasını yapabileceği bilgisi de yer alıyor.

Firma CEO’su Doug Aley ise kullanıcılara yeterince bilgi verdiklerini ve yaptıkları açıklamanın gayet açık olduğunu söylüyor.

Kaynak : https://www.theverge.com/2019/5/10/18564043/photo-storage-app-ever-facial-recognition-secretly-trained-ai
9
9
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
9
9
2
1
0