Küresel Isınma Neden 2 Santigrat Derecenin Altında Kalmalı?

22
5
2
1
1
Yapılan son araştırmalar, yeryüzündeki sıcaklık artışının neden 2 santigrat derecenin altında tutulması gerektiğini ve eğer bu hedefe ulaşılamazsa neler yaşanabileceğini gösteriyor.

Gezegenimizin, yaklaşık üç milyon yıl önce Pliyosen jeolojik çağında günümüzde olduğundan daha sıcak dönemler yaşadığını biliyoruz. Son olarak yayınlanan bir araştırma ise Antarktika'nın buz tabakasının üçte birinin bu dönemde eridiğini ve deniz seviyesinin ilerleyen yıllarda mevcut seviyeden 20 metreye kadar yükselmesine neden olduğunu gösteriyor.

Araştırmacılar, Yeni Zelanda’da dünyanın en yüksek çözünürlükteki sığ deniz çökeltilerini içeren bir bölgede kazılar yaparak deniz seviyesindeki geçmiş değişiklikleri ölçtü ve yeni bir yöntem kullanarak küresel deniz seviyesinde bir değişim kaydı oluşturmayı başardı. Elde edilen verilere göre Pliyosen jeolojik dönem, dünyanın sanayi öncesi zamanlardan 2 °C daha sıcak olduğu son zamandı.

Küresel Isınma

Sonuç olarak bilim insanları, 2 °C'nin üzerindeki ısınmanın Antarktika’da bir kez daha kitlesel erimeye yol açabileceğini ve gezegenimizin üç milyon yıl önce var olan bir iklime doğru giderek geleceğe zarar verebileceğine karar verdi.

Dünya, 2030 yılına kadar Pliyosen döneme geri dönebilir:

Bildirilenlere göre dünya, mevcut küresel emisyon oranında 2030 yılına kadar Pliyosen'e geri dönebilir ve Paris Anlaşması’nda imzalanan 2 °C’lik ısınma hedefini aşabilir. Şimdiyse insanlığın karşılaştığı en kritik sorulardan biri, küresel deniz seviyelerinin ne kadar hızlı yükseleceği oldu.

Bununla birlikte mevcut emisyon salınımı izlenmeye devam ederse, yüzyılın sonuna kadar ulaşan ortanca (yüzde 66 olasılık) küresel deniz seviyesi, yüzyılın sonuna kadar üst sınır olan 2 metreye kadar artacak. Antarktika'nın buz tabakasının üçte biri, deniz seviyesinin altında çakılıp kalmış durumda ve okyanus ısınmasından kaynaklanan yaygın çökmelere karşı savunmasız.

Antarktika Buzulları

Yapılan çalışma, Antarktika buz tabakasının stabilitesi, hassasiyeti ve gelecekteki deniz seviyelerine etkisi konusunda önemli sonuçlara sahip. Sonuçlara dayanarak konuşan araştırmacılar, Antarktika buz tabakasındaki kritik noktanın, küresel sıcaklıkların 2 ℃'dan daha fazla artmasına izin verilirse geçilebileceğini ve bu kritik noktanın ortadan kalkacağını belirtiyor. Bu da buz tabakasının büyük bölümlerinin, gelecek yüzyıllarda erimeye başlayacağı ve dünyadaki kıyı şeritlerini yeniden şekillendireceği anlamına geliyor.

Önceki araştırmalar, tüm vaatlere rağmen yeryüzünün yüzyılın sonuna kadar yaklaşık 3 °C ısınacağını ve acil önlemlerin alınması gerektiğini belirtiyordu. Yine de araştırmacılar, alınacak acil ve kritik önlemlerin, ısınmanın geri dönülemez sonuçlarını gideremeyeceğini belirtiyor.

Kaynak : https://www.sciencealert.com/if-warming-exceeds-2-c-antarctica-s-ice-sheets-could-raise-seas-20-metres
22
5
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
22
5
2
1
1