Küresel Isınmanın İmparator Penguenleri Yok Ettiğini Gösteren Araştırma

18
3
1
1
0
ABD merkezli kar amacı gütmeyen bir kuruluş, küresel ısınmayla ilgili yeni bir çalışma yaptı. Çalışmalarını makale haline getiren bilim insanları, imparator penguenlerin neslinin tehlikede olduğunu söylüyorlar.

İklim değişikliği ve küresel ısınma artık hayatımızın bir gerçeği. Üstelik bu durumu kabul etmek için bilim insanlarından gelecek açıklamalara da ihtiyacımız yok, durumun vehametini anlayabilmek için takvime ve gün içerisindeki sıcaklığa bakmamız yeterli oluyor. Ancak bu demek değil ki bilim insanlarının açıklamalarını göz ardı edelim. Bilim insanlarının yeni açıklamalarıysa, doğadaki en masum varlıkların insan eliyle nasıl yok edileceğinin bir göstergesi.

ABD'nin Massachusetts eyaletinde aktif olarak hizmet veren ve kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan "Woods Hole Oşinografi Kurumu" yeni bir çalışma yaptı. Küresel ısınmanın penguenlerin kaderine yapacağı olası etkileri araştıran bilim insanları, hiç de yüz güldürmeyecek sonuçlara ulaştılar. Bilim insanlarına göre küresel ısınmanın bu hızla gitmesi bir süre sonra imparator penguenlerin yok olmasına neden olacak.

İmparator penguen

Konuyla ilgili bir makale yayınlayan bilim insanları, durumun vehametini tüm çıplaklığıyla gözler önüne serdiler. Makalenin başyazarı Stephanie Jenouvrier, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin bu hızla devam etmesi durumunda 2100 yılına geldiğimizde Antarktika'daki imparator penguenlerin sayısının yüzde 86 oranında azalacağını söyledi. Bilim insanları, nüfusun bu denli azalmasının bir daha geri dönüşünün olmayacağını söylüyorlar. 

İmparator penguenlerin doğal yaşam alanları Antarktika. Ancak Antarktika'daki buzların erimesi, bu canlıların yaşam alanlarını her geçen gün biraz daha sınırlıyor. Hatta geçtiğimiz aylarda Antarktika'daki bir buz kütlesinin kırılması, binlerce yavru penguenin yaşamına mal olmuştu. Ne yazık ki bu kayıplar sürmeye devam edecek ve çok da uzak olmayan bir gelecekte penguenlerin nesilleri tükenecek

İmparator penguenler

Bilim insanları yaptıkları değerlendirmede, ABD hükümetinin Paris İklim Anlaşması'ndan çekilmesini de eleştiriyorlar. Bunun nedeni ise bu uluslararası anlaşmanın tam olarak uygulanması durumunda imparator penguenlerin neslinin tükenmeyecek olması. Yani eğer ABD bu anlaşmadan çekilme kararı almasa ve her ülke anlaşmanın şartlarını yerine getirse, imparator penguenlerin nesli 2100 yılında tükenme riskiyle bile karşı karşıya olmayacak.

Küresel ısınma ve iklim değişikliği, her geçen gün biraz daha hayatımızın merkezine giriyor. Görünen o ki doğanın en masum canlılarının, hayvanların, yaşamlarını düşünmeyen insanoğlu, sıra kendisine geldiğinden doğanın kudreti karşısında çaresiz kalacak.

Kaynak : https://www.cnet.com/news/emperor-penguins-could-be-wiped-out-by-global-warming-scientists-warn/
18
3
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
18
3
1
1
0