Kusacak Gibi Olacaksınız Ama Yapacak Bir Şey Yok: Bilime Göre Geleceğin Besin Kaynağı Hamam Böceği Sütü

4
3
2
0
0
Araştırmacılar, hamam böceğinde bulunan süt proteinlerinin gelecekte en önemli besin kaynakları arasında yer alacağını söylüyorlar.

Olur olmadık yerden çıkarak korkudan altımıza ettiren, özellikle kadınları kıta değiştirecek kadar iğrendiren hamam böceklerinin ileride dünyanın en önemli besin kaynakları arasında yer alacağını kim tahmin edebilirdi ki?

Daha önce yapılan araştırmalar sonucunda hamam böceklerinin bağırsaklarında süt proteini kristalleri keşfedilmiş, Diploptera punctata olarak bilinen hamam böceği türünün ise diğerlerinden farklı olarak tıpkı memeliler gibi yavrularını sütle beslediği ortaya çıkmıştı. Yayınlanan araştırmanın sonucuna göre bu süt kristallerinin hücre dışında üretilebileceği ve bundan besin kaynağı olarak faydalanabileceğimiz belirtildi. Araştırmanın en dikkat çekici kısmı ise hamam böceklerindeki bir süt kristalinde bulunan enerjinin, inek sütündeki kristallere oranla 3 kat daha fazla olması. Keza protein de aynı şekilde. 

Tabii ineklerden sağdığımız gibi hamam böceklerinden bu sütü sağamayacağımız için bilim insanları, bu durumun da çaresini düşünmüş. Buna göre hamam böceklerindeki bu kristalleri üreten genlerin laboratuvar ortamında seri şekilde üretilebileceği tahmin ediliyor.

Bu sütlerin ticari olarak satışa sunulmasına ise daha uzunca bir süre var. Araştırmacılar, kristallerin üretim hacmini arttırmak için farklı bir sistem (mayalama) üzerinde çalışıyorlar.

4
3
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
4
3
2
0
0