Kuşlar, Sigara İzmaritlerini Silah Olarak Kullanıyor

50
24
21
14
1
Bilim insanlarının yaptıkları çalışmalar sonucunda kuşların, sigara izmaritlerini parazitlere karşı kimyasal silah olarak kullandıkları belirlendi.

Sigara bağımlılığı ülkemizin en büyük sorunlarından birisi. Sigaraya başlama yaşının giderek düşmesi ve sigara içme oranının gittikçe yükselmesi hepimiz için risk faktörleri oluşturmaktadır. Bu haberi okuduktan sonra sigarayı bırakmak için bir adım atabilirsiniz. Meksika Ulusal Otonom Üniversitesi'nde yapılan araştırmalar dikkat çekici bir durumu gözler önüne serdi. İspinoz kuşları, yerlere atılmış olan sigara izmaritlerini toplayarak yuvalarını yapmak için kullanıyorlar. İlk başlarda bunun bilinçli olarak mı yapıldığı yoksa tamamen tesadüfi bir durum mu olduğu bilinmiyordu. Üniversitede kurulan bir ekip bu durumun sebeplerini araştırmaya başladı. Yumurtaların kuluçkalanmasından bir gün sonra üç gruba ayrılan 32 ispinoz kuşu yuvasını takip etmeye başladılar. 

İlk başta kuşların yuvalarında değişikliğe giden ekip, yuvanın yapay keçe kullanarak yuvaları tekrardan dizayn etti. Bu sayede kuluçkalanma döneminde ortaya çıkabilecek olan parazitler yok edildi. Araştırmacıların yaptıkları gözlemler sonucunda; ilk grubun 10 yuvasında da canlı kene, ikinci grubun 10 yuvasında da kene ölüleriyle karşılaştılar. 12 yuvadan oluşan üçüncü grupta ise kene bulunamadı. 

Canlı kene bulunan yuvalarda, ispinozların yuvalarına sigara izmariti eklemesi bekleniyordu. Kene ile enfekte olan bu yuvalara eklenen sigara izmariti malzemesinin ağırlığı, yuvalara eklenen sigara izmarit malzemesinin ağırlığının ölü keneler bulunduğundan ortalama olarak yüzde 40 daha fazla olmuştu. Bu gözlemler sonucunda araştırmacılar; ispinoz kuşlarının parazitlerden kurtulmak için sigara izmaritlerini kimsayal bir silah olarak kullandıklarını anladılar.

Elbette bu deneyin ilk sonuçlarına göre sigara bu kuşlar için faydalıydı. Ancak araştırmaların devam etmesi üzerine farkedilen bir gerçek vardı; izmaritin fazlaca bulunduğu yuvalardaki civcivlerde kromozom bozukluluklar fazlalaşmaktaydı. Bir yandan silah olarak kullanmakta oldukları izmarit aslında onların kromozomlarını bozuyordu, iç güdüsel olarak bile ispinoz kuşlarının bunu fark etmeleri mümkün değildi.

Kaynak : https://www.zmescience.com/ecology/animals-ecology/birds-cigarette-butts-ticks/
50
24
21
14
1
Emoji İle Tepki Ver
50
24
21
14
1