Kuzey Kore'nin 2017'de Denediği Nükleer Bombanın Hiroşima'dakinden 16 Kat Daha Güçlü Olduğu Ortaya Çıktı

41
22
3
3
2
Dünyanın sonunu getirecek olan kıyamet senaryolarından en ürkütücüsü hiç şüphesiz ki nükleer silahlar. Bu alanda yapılan son araştırmalarda ortaya çıkan sonuçlar da ürkütücülüğünü koruyor.

Yapılan son araştırmalara göre Kuzey Kore’nin Eylül 2017’de gerçekleştirdiği nükleer testin 250 kilotonluk TNT ektisine eşit olduğu düşünülüyor. Açıklanan rakamlara bakarak bu bombanın İkinci Dünya Savaşı sırasında Hiroşima’ya atılan bombadan 16 kat daha güçlü olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca patlama, ülkenin yaptığı son beş test arasından en büyüğü konumunda. Journal of Geophysical Research’te yayımlanan araştırmaya göre patlamanın kuvveti 328 kilotona kadar da ulaşabiliyor.

Araştırmanın yazarları, bu tahmini daha doğru bir şekilde yapmak için bölgenin jeolojik yapısını hesaba kattılar. Bilim insanları, bu silahların gücünü uzaktan belirleyebilmek için bu testler sırasında oluşan sismik dalgalar üzerinde de çalıştılar.

2003 yılında 'Treaty on the Non-Proliferation of Nuclear Weapons’tan (Nükleer Silahların Yaygınlaşmasını Önleme Anlaşması) çekilen Kuzey Kore, 2006 yılında testlere başlamıştı. Ülkenin bu sürede gerçekleştirdiği 6 test arasından beşinci ve altıncı testler tüm dünyada oldukça endişe verici olarak yorumlanmıştı.

California Santa Cruz Üniversitesi’nden sismolog Thorne Lay, Kuzey Kore’nin bu alandaki testlerinin ilk başlarda ufak düzeylerde olduğunu ancak ilerleyen yıllarda patlama gücünün 250 kilotonlara kadar çıktığını ve bu durumun oldukça endişe verici olduğunu dile getirdi. Patlamanın büyüklüğünü daha net bir şekilde anlatmak için 2017’de yapılan testin 6,3 büyüklüğündeki depremi tetiklediğini belirtelim.

Araştırmacılar, yeni tahminler için önceden derlenmiş farklı kaya türlerinde sesin ilerlemesini analiz etti. Mesela bir ses dalgası granite veya kum taşına çarptığında daha farklı bir yayılım izler. Mantap Dağı ve çevresinin jeolojisi çok iyi bir şekilde bilinmediği için bilim insanları, Punggye-ri’de daha önceden gerçekleştirilen patlamaları kullanmak zorunda kaldı.

Lay, 2017 yılında kullanılan silahın türünün ya güçlendirilmiş füzyon bombası olduğunu ya da bir füzyon cihazı olduğunu düşünüyor. Füzyon cihazı, termonükleer ya da hidrojen bombası olarak da biliniyor. Bu zamana kadar ölçülen en güçlü füzyon bombası 50.000 kiloton gücündeydi.

Kaynak : https://gizmodo.com/north-korea-s-2017-nuclear-test-estimated-to-be-16-time-1835235895
41
22
3
3
2
Emoji İle Tepki Ver
41
22
3
3
2