Çin'de Farelerden İnsanlara Bulaşan Yeni Bir Virüs Keşfedildi: Langya, Şimdiden 35 Kişiye Bulaştı!

77
8
1
1
0
Çin'de farelerden insanlara bulaşan yeni bir virüs tespit edildi. Langya isimli bu virüs, şu an için 35 kişide görüldü. Peki nedir bu Langya? İşte bilimsel araştırmalar sonucunda ulaşılan veriler...

Dünya son yıllarda oldukça ilginç bir dönemden geçiyor. Önce COVID-19, şimdi de maymun çiçeği derken, salgın hastalıklar peşimizi bırakmıyor. Şimdiyse yine çok konuşulacak bir olay yaşandı. COVID-19'un merkezi olarak kabul edilen Çin'den, yeni bir virüs haberi geldi. Bu kez de farelerden insanlara bulaşabilen "Langya" isimli bir virüs tespit edildi.

Henipavirus isimli cinse ait olduğu anlaşılan Langya, Çin'de 35 kişide tespit edilmiş durumda. Şantung ve Henan eyaletlerinde tespit edilen hastalar arasında herhangi bir bağ da yok. Yani bu vakalar, birbirlerinden bağımsız olarak virüs kapmış durumdalar. Peki nedir bu Langya? Ölümcül mü? Yeni bir salgına yol açar mı? Gelin hep birlikte, virüsle ilgili elde edilen ilk bulgulara bakalım...

Ölüm oranı, ağır vakalarda yüzde 75'e kadar çıkıyor

Langya

Langya virüsü ile ilgili bilgiler oldukça kısıtlı. Yapılan araştırmalara göre virüsün insandan insana bulaştığına dair hiçbir bulguya rastlanmadı. Uzmanlara göre bu virüs, sivri farelerden insanlara geçiyor, ağırlaştığında ise yüzde 75 ihtimalle ölümcül olabiliyordu. Yapılan araştırmalar, keçi ve köpeklerin yüzde 5'inde bu virüse rastlandığını ortaya koydu. Virüsün sivri farelerde görülme oranı ise yüzde 27.

Hangi belirtileri gösteriyor?

Tespit edilen yeni virüs, grip ve soğuk algınlığı benzeri belirtiler gösteriyor. Çin'deki 35 vakayı inceleyen bilim insanları, belirtileri şu şekilde açıkladılar:

  • Yüzde 100 ihtimalle ateş.
  • Yüzde 54 ihtimalle halsizlik.
  • Yüzde 50 ihtimalle öksürük.
  • Yüzde 50 ihtimalle iştahsızlık.
  • Yüzde 46 ihtimalle kas ağrısı.
  • Yüzde 38 ihtimalle bulantı.
  • Yüzde 35 ihtimalle baş ağrısı.
  • Yüzde 35 ihtimalle kusma.

İnsandan insana bulaşmıyor (Şimdilik)

Elde edilen bulgulara göre Langya virüsü, insandan insana bulaşmıyor. En azından şimdilik. Ayrıca bu virüse odaklanan herhangi bir aşı da yok. 

Langya için endişelenecek bir durum yok gibi görünüyor. Ancak bilim insanlarının konuyla ilgili araştırmaları devam ediyor. İlerleyen dönemlerde konuyla ilgili yeni bir gelişme yaşanırsa, sizi bilgilendirmeye devam edeceğiz.

Kaynak : https://www.taipeitimes.com/News/taiwan/archives/2022/08/09/2003783223
77
8
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
77
8
1
1
0