Li-ion ve Solid-State Bataryaların Arasındaki Fark Nedir?

1
0
0
0
0
Bu haberimizde Li-ion ve Solid-state bataryalarının arasındaki farkın ne olduğunu açıkladık.

Geçtiğimiz günlerde solid-state bataryalarının gelecek nesil telefonlarda kullanılabileceği ve solid-state’in diğer batarya gruplarına göre daha güvenilir olduğu söylenmişti. Gelişen teknolojiyle birlikte solid-state bataryalarının kapasite değerleri daha yükseldiği için, ince tasarıma sahip cihazlarda da kullanılmaya başlandılar. Ancak günümüzdeki akıllı telefonlarda kullanılması durumunda cihazları sahip olduğu fiyatlardan daha pahalı hale getireceği için, gelecek yıllarda Li-ion veya Li-polymer bataryalarının yerini alacağı belirtiliyor.

Peki Li-ion ile Solid-state’i birbirlerinden farklı kılan sebepler neler olabilir? Bu soruya verilebilecek en net cevap 1: Yaygın olarak kullanılan Li-ion bataryalar, diğer kimyasallarla hazırlanan pillere oranla çok daha hafif ve doldurulabilme yoğunlukları en üst kademededir. Ayrıca iç birleşimi olarak Lityum iyon (Li-ion) bataryalar içerisinde lityum titanat hücreler ve elektrolitik sıvılar bulunmaktadır.



Cevap 2: “ Solid-state’lerse diğer Li-ion bataryalar ile aynı prensip üzerinde çalışırlar. Ancak üretimlerinde kullanılan bazı materyallerin ve iç yapısının değişimi sonucu bu piller daha yüksek kapasite ve daha kısa sürede şarj olabilme gibi özellikler kazandılar. Ayrıca boyut ve güvenilirlik açısından da rakiplerine kıyasla en iyileridir.” 



Yukarıda yer alan çizimde, iki bataryanın arasındaki farkları daha net olarak anlamışsınızdır. Ayrı olarak da anlatmam gerekirse: "Lithium-ion bataryanın anot ve katot'u yan yana hücre içerisindeki elektrolikit sıvıda yer alıyor. All-solid-state bataryada ise anot ve katot'un arasında solid elektrolit bulunuyor." Son olarak bir özet geçelim; Solid-state bataryalar Li-ion'lara göre daha yüksek kapasiteli, daha kısa sürede şarj, boyutları daha küçük ve daha güvenilir oluyorlar. Bu sebeple günümüzde bu tip bataryaların akıllı telefonlarda kullanılması için, öncelikle maliyetinin optimize edilip cihazlara bu anlamda fazla yük bindirmemesinin sağlanması gerekiyor. Fakat zannediyorum ki bu sorun da en geç birkaç yıl içerisinde çözülecektir. Öyleyse yavaş yavaş Li-ion ve "Tehlikeli Madde" Li-polymer bataryalara elveda demeye hazırlık yapabiliriz.

Kaynak : http://www.androidauthority.com/lithium-ion-vs-solid-state-battery-726142/
1
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
1
0
0
0
0