Maddenin Aynı Anda Hem Katı Hem de Sıvı Olduğu Yeni Bir Hali Keşfedildi

144
10
6
5
3
Bilim insanları, yaptıkları çalışmalar sonucunda uygun koşullar sağlandığında maddenin aynı anda hem katı hem de sıvı olan yeni bir halinin olabileceğini keşfettiler.

Temel anlamda maddenin 3 hali vardır, bunu hepimiz biliriz. Son yıllarda plazma olarak adlandırılan ve dördüncü hal olarak dillendirililen bir durum söz konusu olsa da, şu sıralar yapılan bir çalışma, maddenin dördüncü halinin daha farklı olduğunu ortaya koydu. Bilim insanlarının çalışmaları sonucunda, maddenin aynı anda hem katı hem de sıvı olduğu yeni bir hali keşfedildi. 

Bilim insanları, basit olarak adlandırdıkları potasyum üzerine yüksek sıcaklık ve basınç uygulayıp bilgisayar üzerinde deneyler yaptılar. Yaklaşık olarak 20 bin potasyum atomunu, çok yüksek basınç ve sıcaklığa maruz bıraktılar. Uygulanan basınç 2-4 gigapascal arasındaydı. Sıcaklık ise 500 santigrat derecelere kadar yükseltildi. Bu yüksek sıcaklık ve basınç altında potasyumun davranışlarını inceleyen bilim insanları, aynı anda hem katı hem de sıvı olan bu madde hali ile karşılaştılar. Chain-Melted faz olarak isimlendirilen bu yeni madde hali şu şekilde oluşuyordu: Yüksek basınç altında potasyum atomları, daha karmaşık bir şekil alıyorlardı. Sıcaklığın etkisiyle de atomları birbirleri arasında tutan bağlar eriyor ve potasyum sıvı hale geliyordu. 

Bilim insanları ayrıca, bu durumun farklı sıcaklık ve basınç değerleri altında, sodyum bizmut gibi atomlarda da oluşabileceğini tahmin ediyorlar. Çalışmanın, bilimsel araştırmaların paylaşıldığı Ulusal Bilimler Akademisi dergisinde yayınlanması planlanıyor.

Kaynak : https://www.sciencealert.com/a-new-state-of-matter-can-be-solid-and-liquid-at-the-same-time
144
10
6
5
3
Emoji İle Tepki Ver
144
10
6
5
3