Mahkeme Tekrar Karar Değiştirdi: Samsung, Apple'a 120 Milyon Dolar Tazminat Ödeyecek!

0
0
0
0
0
Mobil cihaz sektörünün devi iki firma arasındaki patent davasında verilen karar bir kez daha değişti.

Birkaç senedir Apple ile Samsung arasında devam eden davada artık sona gelinmiş durumda. İlk olarak 2011 yılında Apple, Samsung'un piyasayasa sürdüğü Galaxy S modelinde on farklı Apple patenti kullanıldığını iddia ederek tazminat davası açmıştı.

Şimdi öncelikle yıllardır süren bu davada verilen önemli kararlara bir değinelim:

-İlk olarak Apple, Samsung'a karşı dava açtığında konuşulan rakam 548 Milyon dolardı. Hatta Samsung'un bu rakamı ödemeyi kabul ettiği söylenmişti.

-Sonrasında davayı kazanan Apple'ın aralarında Galaxy Note, Galaxy Note II, Galaxy S II ve Galaxy S III gibi modellerin bulunduğu Samsung telefonlarını geri çektireceği konuşulmuştu

-Daha sonrasında Samsung, ödediği 548 milyon doların 399 milyonunu Apple2dan geri almak için tekrar mahkemeye başvurmuştu.

-Tüm bu dava sürecinden sonra yine Apple, patent ihlali sebebi ile bu kez 120 milyon dolarlık bir dava açmıştı.

-Dava, federal mahkeme tarafından geri tepmiş, Samsung'un söz konusu patentlerle alakalı bir ihlal yapmadığı tespit edilmişti. Tabi Apple pes etmedi.

Evet iki şirket arasında son 4-5 senelik süreçte yaşanan hukuki işlemler arasında öne çıkan başlıklar bu şekildeydi. Bu haberimize konu olan dava ise yukarıda saydığımız olayların son iki tanesinin devamı niteliğinde.

Apple'ın Samsung'a karşı Galaxy S modelinde izinsiz kullanılan 10 patentle ilgili 120 milyon dolarlık tazminat isteği kabul edilmiş, fakat Apple'ın bu şikayetini inceleyen Washington Federal Temyiz Mahkemesi, herhangi bir patent ihlali olmadığı kararına varmıştı.

Hatta bunun üstüne mahkeme, Apple'ın Samsung'dan bazı patentleri izinsiz kullanmış olabileceğini ve konunun araştırılacağını açıklamıştı. Ortaya böyle bir durum çıkınca da bu kez tazminat isteyen taraf konumuna Samsung geçmişti.

 

Sonunda Düğüm Çözüldü; Kazanan Apple!

Adeta yılan hikayesine dönen bu dava olayı sonunda bir karara bağlandı. Amerikan federal mahkemesinin verdiği karar ile Samsung, Galaxy S'te izinsiz şekilde kullandığı bazı patentler sebebi ile Apple'1 119.6 milyon dolar tazminat ödeyecek.

Şubat tarihinde Samsung lehine çıkan kararı tekrar inceleyen Amerikan mahkemesinin kararı şu an için bu davada verilmiş son karar. Yani ''Samsung, Apple'a patent ihlali yüzünden 120 milyon dolar tazminat ödeyecek'' diyebiliriz.

Ancak bu konularda sürekli olarak yeni bir gelişme duymaktan bıktığımız için yine her an bir şeyin olabileceğini, hatta bir anda ibrenin Samsung'a dönebileceğini de belirtelim.

Kaynak : http://www.gsmarena.com/apple_awarded_1196_million_in_the_2011_case_vs_samsung-news-20954.php
0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0