Uber’in Faaliyetlerini Durduran Mahkeme, Gerekçeli Kararını Açıkladı

62
5
2
1
1
İstanbul Taksiciler Esnaf Odası’nın açtığı dava sonucunda geçtiğimiz dönemde Uber’in Türkiye’deki faaliyeti durdurulmuştu. Uber’in faaliyetini durduran mahkeme, bugün davanın gerekçeli kararını açıkladı.

Uber ve taksiciler arasında yürüyen tartışma uzun bir süre Türkiye’nin gündemini meşgul etmişti. İstanbul Taksiciler Esnaf Odası’nın açtığı dava sonucunda geçtiğimiz günlerde Uber'in Türkiye’deki faaliyeti durdurulmuştu. Uber’in faaliyetlerinin durdurulmasına karar veren İstanbul Ticaret Mahkemesi, bugün Uber davası ile ilgili gerekçeli kararını açıkladı. 

Mahkeme, açıkladığı gerekçeli kararında Uber’in haksız rekabet oluşturduğunu ve Uber’in taksi hizmeti verebilmesi için yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini belirtti. Mahkeme, Uber’in sadece bir bilişim ya da aracılık hizmeti olmadığını, aynı zamanda bir taşımacılık faaliyeti olduğunu da gerekçeli kararda ifade etti.

Uber gerekçeli karar

İstanbul Asliye Ticaret Mahkemesi, yolcu taşımacılığı ile ilgili olan D2 belgesinin çerçevesinin çizildiği yasada boşluk olduğunu, Uber’in de bu yasal boşluktan faydalanarak taksi hizmeti verdiğini gerekçeli kararda belirtti. Mahkeme, Uber’in D2 belgesini amacı dışında kullandığını, bu şekilde de bir haksız rekabet ortaya çıkardığını dile getirdi.

Uber’in Türkiye’deki faaliyetlerinin durdurulması kararını veren mahkeme, Uber’in Türkiye’de faaliyet gösterebilmesi için yasal bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu da belirtti. Mahkeme, Uber gibi uygulamaların taksicilik faaliyeti göstermesi için yasa koyucunun ya da Cumhurbaşkanı’nın yasal bir düzenleme yapması gerektiğinin altını çizdi. 

uber gerekçeli karar

İstanbul Asliye Ticaret Mahkemesi, Uber’in Türkiye’deki faaliyetlerini durdururken, Uber’in mobil uygulamasının ve internet sitelerinin de Türkiye’den erişime engellenmesine hükmettiğini gerekçeli kararda ifade etti. 

Kaynak : https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/uberi-yasaklayan-mahkeme-gerekceli-kararini-acikladi-5494122/
62
5
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
62
5
2
1
1