Mahşer Yerine Dönen Pasifik'te 1 Ayda 6 Kasırga Gerçekleşti

8
7
4
1
1
2017 ve 2018 yılları, Dünya’nın iklim değişiklikleri açısından ciddi sinyaller verdiği yıllar oldular. Her yıl gerçekleşen kasırga sayısında ciddi bir artış, sıcaklık oranlarında önemli ölçüde değişim var. Haziranın sonunda dolu yağan ülkemizden biraz uzağa, Doğu Pasifik’e gidiyoruz.

Meksika’nın Batı kıyısında bulunan Doğu Pasifik bölgesi tropikal bir havzadır, dolayısıyla iklim hareketlilikleri bu bölgede hatırı sayılır şekilde fazla olur. 5 Haziran’dan bu yana bölgede beklenmedik bir aktivite gözlemleniyor. Ay boyunca gerçekleşen 5 farklı kasırgaya, şu sıralar oluşum aşamasında olan 6. kasırga da ekleniyor. 

Doğu Pasifik’teki kesin kasırga kayıtları 1970 yılına kadar uzanıyor. Bu kayıtlara bakılınca Haziran 2018, bilinen ek hareketli Haziran dönemi olarak kayıtlara geçiyor. Özellikle Meksika için son derece yıkıcı kasırgalar üreten bu bölge, son derece tehlike arz etmeye başladı. ABD’nin Ulusal Kasırga Merkezi, önümüzdeki günlerde iki kasırga daha bekliyor. Her iki kasırga da yılın en büyük hava olayı olmaya şimdiden aday.

28 Haziran 2018, Doğu Pasifik'teki iki kasırga:

Doğu Pasifik’in en son böylesine hareketli olduğu dönem, 1984 ve 1985 yıllarının Temmuz aylarıydı. 2018’in Temmuz ayına da henüz giriyoruz, dolayısıyla bu yıl uzmanlar bölgede yeni bir rekor kırılmasını bekliyorlar. 

Artan tek şey kasırgaların sayısı da değil. Aynı zamanda esen rüzgarların ve kasırgaların dönüş hızlarının da arttığı belirtiliyor. 

Atlantik Okyanusu, Pasifik’in tam karşıtı olarak kış aylarında sahilleri vuran kasırgalar üretiyor. Geçtiğimiz aylarda gerçekleşen şiddetli kasırgalar, Porto Riko ve Florida bölgesinde şiddetli yıkımlara neden olmuşlardı.

Bakalım Temmuz ayı Pasifik için nasıl geçecek. Dünyanın diğer ucu olsa da hepimiz aynı gezegen üzerindeyiz. Haziran ayının sonunda dolu yağması nasıl garipse, oralarda gerçekleşen kasırga silsileleri de son derece garip.

Kaynak : https://www.forbes.com/sites/dennismersereau/2018/06/29/eastern-pacific-set-to-see-the-most-named-tropical-storms-its-ever-recorded-so-early-in-the-year
8
7
4
1
1
Emoji İle Tepki Ver
8
7
4
1
1