Mark Zuckerberg, Tüm Skandallara Rağmen Dünyanın En Zengin 3. İnsanı Oldu

24
13
4
2
2
ABD’li bir üniversite öğrencisiyken sosyal medya devi Facebook’un temellerini atan Mark Zuckerberg, artık gezegenin en zengin üçüncü insanı. İlginç olan şey, tarihin en büyük bilgi skandallarının yaşandığı 2018 yılında bu skandalların başrolünde olmasına rağmen zenginliğini arttırması. Peki nasıl?

Dünyanın en büyük reklam şirketlerinden olan Facebook, artık bir zamanlardaki şüphelerimizi haklı çıkartıyor. Biliyoruz ki reklamları satmak için bizim bilgilerimizi kullanıyor. Kaç yaşında olduğunuz, ne kadar para kazandığınız, nerede yaşadığınız, nasıl beslendiğiniz ve uyuduğunuz, ne sıklıkla hediye aldığınız gibi bilgiler, sizi bazı reklamların hedefine sokuyor. Facebook da bu reklamları veren kişilerden, size reklamları gösterdiği için para alıyor. 

Hatta toplam gelirinin %97’sinin reklamlar oluşturuyor. Yani siz kullanırken ücret vermiyorsunuz, ancak sizin bilgilerinizle para kazanıyorlar. Aslında paradan daha değerli olan şeyi, yani bilgiyi karşılık olarak verdiğimizi de buradan çıkartıyoruz.

Geçtiğimiz aylarda ortaya çıkar çıkmaz büyük skandallara neden olan Cambridge Analytica olayını hatırlarsınız. Facebook, ABD’deki 2016 yılında düzenlenen seçimler için araştırma yapan Cambridge Analytica şirketine 87 milyon insanın kişisel verilerini “kaptırmıştı”. Sonra Zuck çıkıp 2 gün boyunca ABD’de bir gün de Avrupa’da resmi ifadeler verdi. Facebook bu davaların büyük kısmından aklandı, işini yapmaya devam etti. Çünkü herkesin göz ardı ettiği bir şey vardı: Facebook 2.2 milyar insan hakkında bildikleri sayesinde dünyanın sınırları olmayan en büyük imparatorluğunu kurmuştu. Hatta insanlar hakkında, çoğu devletin bilmediği şeyleri biliyordu. 

Bloomberg’in raporuna göre dünyanın en zengin insanı sıralamasında bir değişiklik yaşandı. Amazon CEO’su Jeff Bezos birinci, eski Microsoft CEO’su ve yeni hayırsever Bill Gates ikinci, Facebook CEO’su Mark Zuckerberg de Warren Buffet’ı geride bırakarak üçüncü sıraya yükseldi. İlk iki isim yerini korurken Zuck’ın her şeye rağmen servetini katlaması şaşkınlık verici. Yeni ilk 3’ün bir başka anlamı da var: Artık zirvedeki herkes teknoloji zengini.

34 yaşındaki Zuckerberg, 81.6 milyar dolar kişisel servete sahip. Berkshire Hathaway CEO’su Buffet, 87 yaşında ve Zuck’ın servetinden yaklaşık olarak 373 milyon dolar geride kaldı. Bir zamanlar Buffet dünyanın en zengin insanıydı.

Tüm bunlar haricinde Mark Zuckerberg’in önümüzdeki ABD başkanlık seçimlerinde aday olacağına ilişkin söylentiler de kesilmedi.   

 

Kaynak : https://www.cnet.com/news/mark-zuckerberg-takes-warren-buffetts-spot-as-worlds-third-richest-person/
24
13
4
2
2
Emoji İle Tepki Ver
24
13
4
2
2