Marketlerde Müşterin İlgisini Çeken Ürünleri Bulmak İçin VR ve Göz İzleme Teknolojisi Kullanılıyor

20
2
2
2
0
Alışveriş yapan insanların nerelere baktıklarını, neyin insanların dikkatini çektiğini gözlemlemek isteyen birkaç şirket, VR teknolojisinden ve göz hareketlerini takip eden 'göz izleme' teknolojisinden yararlanarak bir deney yaptı. Deney sonucunda ise insanların daha üstteki raflara yöneldikleri kaydedildi.

Kellog, Accenture ve Qualcomm şirketlerinin ortak projesiyle insanların göz hareketleri izlenerek en çok nerelere baktıkları, neyin insanları dikkatini çektiği anlaşılabiliyor. Projede sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik teknolojilerinin birleşmesi ile XR (extended reality, genişletilmiş gerçeklik) ismi verilen bir teknoloji kullanılıyor. Ayrıca projede göz izleme teknolojisi de kullanılarak müşterilerin ilgisini neyin çektiği anlaşılmak isteniyor.

Çalışmanın amacı ise ürün satışlarını artırmak için bir markette ya da mağazada ürünlerin nereye, hangi rafa, nasıl etiketlerle konulması gerektiğini belirlemek. Geliştirilen projede müşterilerin ilgilerinin yönelimleri hakkında bilgi sahibi olunması hedefleniyor.

Proje için gerekli Snapdragon 845 işlemcili VR gözlükleri Qualcomm tarafından, göz izleme teknolojisi Tobii firmasından ve gerekli alışveriş senaryoları ise Kellog tarafından sağlandı. Accentre ise testleri yürütüp sonuçları hazırlayacak olan firmaydı. Öncelikle VR için sanal bir dükkan tasarlandı ve sanal gerçeklik gözlüklerini takan kullanıcılardan tıpkı gerçek bir alışveriş gibi istedikleri ürünleri seçmeleri, isterlerse sepete koymaları, vazgeçerlerse ürünü koyup başka bir tane almaları istendi. Raflar özellikle gerçek bir marketteki raflar gibi tasarlanmıştı.

Araştırmacıların iki farklı hipotezi vardı. Testin birinde, bir ürünü sol üst rafa koydular. Diğer testte ise aynı ürünü sağ alt köşedeki bir rafa yerleştirdiler.

Test sonuçlarından insanların alışverişte daha üst rafları tercih ettikleri anlaşıldı. Bunun sebebi insanların üst raflarda daha yeni ürünlerin satıldığını düşünmeleri olabilir. Kellog’un yeni ’Pop Tarts Bites’ isimli ürününün mağazalardaki yerleşiminin deney sonuçlarına göre düzenlenmesi sonucunda satışların %18 arttığı gözlendi.

Kaynak : https://www.techradar.com/news/how-vr-and-eye-tracking-can-help-you-understand-your-customers
20
2
2
2
0
Emoji İle Tepki Ver
20
2
2
2
0