Çin’den Avrupa’ya Giden Yük Treni Marmaray’dan Geçen İlk Yük Treni Oldu

70
8
7
3
1
Çin’den başlayıp Avrupa’ya giden ve 42 tıra eş değer elektronik ürün yükü taşıyan China Railway Express (Çin Demiryolu Ekspresi), Marmaray’ı kullanarak Avrupa’ya geçen ilk yük treni oldu.

Asya’dan başlayıp Avrupa’ya Marmaray tüp geçidini kullanarak gidecek olan ilk yük treni olma özelliğini taşıyan China Railway Express, iki parça halinde Marmaray Ayrılık Çeşmesi istasyonundan geçiş yaptı ve Avrupa'ya olan yolculuğuna devam etti. Tren taşıdığı yük ve uzunluğu sebebiyle iki parçaya ayrıldı ve iki farklı geçiş yapıldı.

Marmaray’dan geçen ilk yük treni

marmaraydan geçen ilk yük treni

Çin’in Xi’an kentinden yolculuğuna başlayan Chang’an isimli tren, Çin’den başlayan yolculuğunu Marmaray Tüp Geçidi’ni kullanan ilk yük treni unvanını da kazanarak Çekya’nın başkenti olan Prag’da sonlandıracak. Yük treni, 6 Kasım tarihinde düzenlenen tören ile Ankara Garı’ndan Çekya’nın başkenti Prag’a uğurlanmıştı. Ankara’dan dün 16:30’da yola çıkan Chang’an trenin ilk parçası saat 04.24’te ikinci parçası ise saat 05.00’da Marmaray Ayrılık Çeşmesi durağından geçti. Tren daha sonra Üsküdar, Sirkeci, Yenikapı ve Kazlıçeşme duraklarını da geçerek Zeytinburnu'na ulaştı.

Tren, 42 vagonlu ve 820 metre

Çin'den Avrupa'ya giden yük treni

42 tıra eşdeğer elektronik ürün yükü taşıyan China Railway Ekspress, toplam uzunluğu 820 metre olan 42 adet konteyner yüklü vagonla birlikte, iki kıta, on ülke, iki denizi aşarak, on iki günde 11 bin 483 kilometre yol kat edecek. Trenin taşıdığı yükün, Bakü-Tiflis-Kars hattını ve Marmaray'ı kullanılarak orta koridor üzerinden taşınması, diğer güzergâhlara göre zaman ve enerji tasarrufu sağlıyor.

Çin’den yola çıkan trenin güzergâhında bulunan ülkeler ise, Kazakistan, Azerbaycan, Gürcistan, Türkiye, Bulgaristan, Sırbistan, Macaristan, Slovakya ve Çekya. Trenin Türkiye güzergâhı ise Kars, Erzurum, Erzincan, Sivas, Kayseri, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Kocaeli, İstanbul ve Kapıkule'den (Edirne) oluşuyor.

Kaynak : https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/marmaraydan-tarihi-gecis/1637801#
70
8
7
3
1
Emoji İle Tepki Ver
70
8
7
3
1