Mars’a Düşen Bir Göktaşının Muhteşem Krater Görüntüsü!

24
10
2
1
1
Kızıl Gezegen Mars’ın yörüngesinde onun her tarafını yakından inceleyen insan yapımı uydular, doğanın güzelliği konusunda sadece Dünya’nın bir örnek olmadığını gösteriyorlar. 7 Şubat 2018’de çekilmiş Mars’a düşen bir göktaşının fotoğrafı henüz paylaşıldı.

NASA’nın Mars’ın yörüngesinde görev yapan gözlem uydusu Reconnaissance, gezegenin yüzeyine çarpmış bir göktaşını yakaladı. Üzerinde bulunan yüksek çözünürlüklü kameralar sayesinde muhteşem bir fotoğraf çeken uydu, görüntüleri dünya ile paylaştı. 

Nisan 2008 ila Aralık 2017 zaman dilimi arasında henüz tespit edilemeyen bir tarihte Mars’a düşen göktaşı, yüzeydeki beyaz renk sayesinde oldukça rahat fark edilen bir krater oluşturdu. Arkasında bıraktığı iz Mars toprağını yüzeye çıkartınca, tezatlığın güzelliğini bizlere sundu. 

Görüntünün çekildiği bölge Mars’ın buzul bölgelerinden birisi:

Sadece 5 metrelik bir krater olan bu izin kuyruğu 1 kilometre uzunluğunda. Yani yüzeye olabiliğince paralel olarak çarpan ve yüzlerce metrelik yarık açan bir göktaşından söz ediyoruz. Hem böyle bir açının yakalanması hem de görüntünün bir uydu tarafından -bu kadar küçük olmasına- rağmen tespit edilmesi, gerçekten de muazzam bir olay. 

Hatta uzmanlara göre bu göktaşı düştükten sonra bölgede ciddi bir çığ olayı meydana gelmiş. 

Çekilen orijinal fotoğrafın çözünürlüğü piksel başına 25 santimetrenin denk geldiği bir çözünürlük:

Söz konusu uydu MRO, 2006 yılından bu yana Mars’ın yörüngesinde dolaşıyor ve bize çarpıcı ipuçları sunmaya devam ediyor.

Kaynak : http://www.iflscience.com/space/this-amazing-image-of-a-meteorite-impact-on-mars-is-not-quite-what-you-think/
24
10
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
24
10
2
1
1