Mars Yolculuğunda Başımıza Gelebilecek Olası 7 Felaket Senaryosu!

2
0
0
0
0
Elon Musk, geçtiğimiz hafta Mars’ta yapılacak kolonileşme planını açıklamıştı. Peki yolculuk sırasında başımıza hangi felaketler gelebilir?

Geçtiğimiz hafta Mars’a yapılacak yolculuk ve kolonileşme konusunda açıklamalarda bulunan SpaceX’in CEO’su Elon Musk, uzayla ilgili - ilgisiz herkesin heyecanlanmasını sağlamıştı. 2022 yılında, 100 kişiyi 80 günde Mars’a gönderecek proje hakkında bilgiler veren Elon Musk, yine de felaket senaryolarının dillendirilmesinin önüne geçemedi. Peki Mars’a yapılacak yolculuk esnasında başımıza hangi felaketler gelebilir?

Roket ilk dakikalarda patlayabilir

‘Bari havaya çıksaydık’ diyebilirsiniz ama olur mu olur. Her ne kadar öncesinde onlarca uçuş testleri yapılıyor olsa da geçtiğimiz günlerde patlayan roketi unutmamak gerekiyor.

Güneş patlamaları, radyasyon oranlarını ciddi şekilde arttırabilir

Yolculuk esnasında yolcular her türlü radyasyona maruz kalacaklar. Güneş patlamaları bu radyasyon oranını daha da arttıracak fakat bu anlamda alınacak önlemler, maruz kalınacak radyasyonun minimum seviyeye inmesini sağlayacak.  

Mars’a iniş yaparken yere çakılabilirsiniz

Diyelim ki güvenli bir yolculuk sonrası Mars’a ulaşmak üzeresiniz. Fakat uzay yolculuğu esnasında kalkış kadar inişte de ciddi sıkıntılar yaşanabilir. Hele bir de saatte 100 bin KM hıza ulaşan roketle Mars’a iniş yapacaksanız. Gerçi iniş sırasında hızın azaltılması için roketler kullanılacak fakat Mars’ın atmosferi çok ince olduğu için sürtünme kuvvetinin oluşması biraz zor olacak. NASA, 1 ton ağırlığındaki uzay aracı Curiosity’yi Mars’ın yüzeyine indirmek için çok çalışmıştı. Elon Musk ve ekibi, 450 tonluk uzay aracının inişi için çok daha fazla çalışmalı.

Mars’taki yer çekimi kuvveti, vücudunuzda hasar oluşturabilir

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda görevli astronotlar, yer çekimsiz ortamlarda yaptıkları 2 saatlik egzersizlerin sonrasında dahi kemiklerindeki kalsiyum oranlarında ciddi düşüşler yaşamışlardı. Mars’taki yer çekimi kuvveti, Dünya’da olan çekimin yalnızca %38’i kadar. Bu da egzersiz yapan astronotların yaşadığı duruma benzer sorunu Mars yolcularının da yaşama ihtimalinin olabileceğini gösteriyor.

Giysinizde bir sızıntı olması

Her tarafı tozlarla kaplı olan Mars, şiddetli kum fırtınaları sebebiyle (The Martian - Marslı filminden hatırlayın) giysinin içerisine sızan tozlardan dolayı kişinin ölümüne dahi neden olabilir. Bu soruna karşı şimdilik bir çözüm alınmış değil. Hatta tuvalet konusuna bile daha net bir çözüm bulunmamış.

Mars’ın yüzeyinde, yüksek düzeyde toksik bulunması

İçerisinde yüksek oranlarda perklorat içeren Mars’taki kumlar, yiyeceklere ya da içme sularına karışıp tüketilirse ciddi sağlık sorunları oluşturabilir. Mars’ın yüzeyine çıplak elle dokunmanın bir zararı yok fakat üzerinde bitki yetiştirmek, yetiştirilse dahi o bitkileri tüketmek sonu ölümle bitecek durumlar oluşturabilir.

Mars’a yolculuk eden ekibin arasında yaşanabilecek sorunlar

NASA da dahil olmak üzere SpaceX, uzaya gönderilecek ekipler arasında yaşanabilecek olası sorunların önüne geçmek için ciddi çalışma içerisindeler. Bu insanlar belki kendi inisiyatifleri doğrultusunda hareket ederek Mars’a gitmiş olabilirler fakat sevdikleri insanlardan ayrı, kişisel alanları iyice daralmış insanlardan bahsettiğimizi de unutmayalım. Psikolojik travma içerisine giren insanlar, diğer insanlarla uyumsuz olmaya hatta onlardan nefret etmeye başladığında ortaya nasıl bir görüntü çıkabileceğini siz de az çok hayal etmişsinizdir. 

Kaynak : https://onedio.com/haber/mars-a-olan-yolculuklar-sirasinda-basimiza-gelebilecek-en-olasi-7-felaket-senaryosu-733077
2
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
2
0
0
0
0