Mars’ın Yüzeyinden Yeni Fotoğraflar Geldi!

1
0
0
0
0
ESA ve Rus Uzay Ajansı Roscosmos’un ortak projesi olan ExoMars altında uzaya gönderilen Trace Gas Orbiter (TGO) uydusu, Mars’ın yüzeyine ait ilk fotoğrafları gönderdi.

ESA’dan gelen açıklamalara göre 19 Ekim’de Mars’ın yüzeyine iniş yapan Trace Gas Orbiter (TGO) uydusu, gezegenin yaklaşık 230-300 kilometre yükseklikteki yörüngesine yerleşti ve toplam 100 bin km’lik bu yörüngede iki tur attı. 20-28 Kasım tarihleri arasında yörünge turlarında bilimsel araştırma sistemleri test edilen uydunun yüzey görüntüleme sistemi CaSIS, uydunun Mars’a yakın geçişleri esnasında ilk görüntülerini elde etmeyi başardı.

Proje sorumlusu Nicolas Thomas yaptığı açıklamada, Mars’ın ekvator bölgesi yakınlarındaki Arsia Mons volkanlarının eteklerinde yer alan Arsia Chasmata yarığının 25 km’lik yüzey kesitinin 250 km uzaklıktan ve piksel başına 2,8 metrelik bir çözünürlükle görüntülediğini belirtti. Bu işlemle ilgili şöyle konuşan Thomas, Bern şehri üzerinde saatte bin beş yüz kilometre hızla uçarken, Zürih'te yerdeki otomobillerin net fotoğraflarını çekmeye benziyor" dedi.

Sensör sistemleri NOMAD ve ACS’nin ilk testlerinin başarılı olduğunu belirten bilim insanları, bu testlerin Mars’ın atmosfer gazlarının detaylı olarak incelenip envanterlerinin çıkarılmasına yardımcı olacaklarını söylediler. Mars’ın atmosfer yapısının büyük bir kısmını oluşturan metan, nitrojen diyoksit ve sülfür diyoksit gibi gazları araştıracak olan sensör sistemleri, daha çok metan gazının üzerinde duracaklar. Zira gezegenin atmosferinde nadir bulunduğu belirtilen metanın burada var olması bile bilim insanlarının meraklanması için yeterli oldu.

1
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
1
0
0
0
0