NASA’nın InSight Aracı Mars Tarafından Dışarı İtiliyor

60
8
4
3
1
Geçtiğimiz yılın kasım ayında Mars’a iniş yapan ve önemli bilgiler toplayacak olan InSight uzay aracı, yine bir engelle karşılaştı. Mars yüzeyinin 3 ila 5 metre altına kazı gerçekleştirmesi beklenen InSight, Mars tarafından dışarı itiliyor.

Geçtiğimiz yılın Kasım ayında Mars yüzeyine başarılı bir iniş gerçekleştiren NASA’nın Insight aracı, Mars’ın toprak yüzeyinin 3 ila 5 metre arasındaki derinliklere sonda yaparak Kızıl Gezegen’in toprağı hakkında bilgiler topluyor ve gezegenin jeolojik yapısını keşfetmek için depremleri ve manyetik dalga alanları gibi bilgileri depoluyor.

Insight Mars’a indiğinde, görünüşte iki basit görevi vardı. Birinci görevi sismometresini Mars’ın yüzeyine yerleştirmek, ikincisi ise 3 ila 5 metre arasında Mars’ın yüzeyinin altına inebilmek. Görünüşe göre ikinci görev, birinci göreve göre çok daha zorlayıcı olduğunu kanıtladı. NASA, sondayı gerçekleştirecek olan uzay aracı InSight’ın topraktan dışarı doğru itildiğini açıkladı. Bilim insanları, bu durumun şu ana kadar bilinen verileri değiştireceğini ve gezegenin toprak yapısıyla ilgili olarak yeni bilgiler vereceğini aktarıyor.

Mars, InSight'ı itiyor

nasa insight uzay aracı

NASA tarafından yapılan açıklamaya göre, sonda cihazının önündeki boşluğa toprak doluyor ve en az 3 metre derine girmesi beklenen aracın bu görevini yapmasını engelliyor hatta bununla da kalmayarak aracı itiyor. InSight, Mars’a inişini gerçekleştirdikten sonra, sondanın gerçekleşebileceği seviyedeki yumuşak ve kayalık olmayan bölgeleri aramaya başlamıştı. Aradığı kriterleri karşılayan bir bölge bulan uzay aracı bu bölgede kazılarına başlamıştı, ancak InSight, yerin 50 santimetre kadar altına indiğinde toprağa sıkışmış ve yoluna devam edememişti.

NASA, bu durumu çözebilmek için aracın kazılarını gerçekleştirdiği robot kollarıyla sonda etrafında biriken toprak parçalarına basınç uyguladı ve sonda cihazının daha fazla sürtünme imkanının oluşmasıyla birlikte kazı çalışmaları tekrar devam edebilir hale geldi.

Konuyla ilgili bazı açıklamalar yapan NASA yöneticisi Thomas Zurbuchen,"InSight görevinin durumu genel anlamıyla gayet iyi. Uluslararası ekibimiz köstebeği yüzeyin altına göndermek için ellerinden geleni yapmaya devam edecek, ancak ısı sondası InSight misyonunun başarıya ulaşması için hayati önem taşımıyor" ifadelerini kullandı.

Kaynak : https://www.space.com/mars-insight-mole-heat-probe-pops-out-of-hole.html
60
8
4
3
1
Emoji İle Tepki Ver
60
8
4
3
1