Mars'ta Koloni Kurduğumuzda Orada Çocuk Doğurmak Mümkün Olacak mı?

30
11
7
4
2
Mars'ta koloni kurulması, bilim insanların yıllardır gündeminde olan bir konu. Henüz bu konuda net bir tarih olmasa da, 21. yüzyılda ilk Mars kolonimizi kurma ihtimalimiz hayli fazla.

Başka bir gezegende koloni kurmanın getirdiği en büyük soru işaretlerinden biri, orada insanların nasıl çoğalacağı. 

Gezegenimiz hem bizim için, hem de diğer canlılar için kusursuz bir yuva. Bunun nedeniyse hepimizin bu gezegene uyum sağlayacak şekilde evrimleşmiş olması. Kemiklerimiz, kaslarımız, vücut sıvılarımız, kısacası her şeyimiz Dünya'nın yer çekimiyle uyumlu bir halde. Atmosferimiz bizi radyasyondan koruyor, soluyabileceğimiz bir havamız var ve su gibi yaşam için önemli bir maddeye sahibiz. 

Yaşamı başka bir gezegene taşımaya çalışırsak, vücudumuz tüm bu ortam farklılarına farklı şekillerde tepki verecektir. Tüm bunlar dışındaki bir başka sorun ise; bebek doğurmak.

Şu bir gerçek ki, Mars'a gidecek insanlar doğal olarak Dünya'da doğup büyümüş insanlar olacak. Ancak günün birinde uzun ömürlü bir Mars kolonisi için, orada çocuk doğurulması gerekecek. Şu an için Mars ortamında çocuk sahibi olabilmek mümkün mü bilinmiyor. Ancak Dünya dışında vakit geçirmenin, vücudumuzda pek çok farklı değişime yol açtığını biliyoruz. Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki astronomların kemikleri daha zayıflıyor, boyları uzuyor, görüş yetenekleri azalıyor. Radyasyona da daha fazla maruz kalıyorlar.

Mars, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan tabii ki farklı. Yer çekimsiz bir ortamı yok, ancak çekim kuvveti Dünya'dakiyle aynı da değil; %40'ı kadar. Bu boyuttaki bir yer çekimi kuvvetinin döllenmeyi, embriyonik gelişimi, fetüsün anne karnındaki büyümesini veya doğmuş çocuğun gelişimini nasıl etkileyeceğini bilmiyoruz. Orada doğan çocukların bu süreçler sonunda Mars'a daha iyi adapte olmuş vücutlara sahip olma ihtimalleri var; ancak bu vücutların nasıl görüneceğini de tahmin etmek güç.

Bu sorunun önüne geçmek için Mars koşullarında daha güçlü olabilecek genlere sahip insanları koloniye yollamak, iyi bir çözüm gibi duruyor. Mars koşullarına uygun olacak şekilde genleri kendimiz de değiştirebiliriz, nitekim genler üzerinde değişim yapmaya yönelik teknolojiler gün geçtikçe gelişiyor. Ancak hal böyle olduğunda, bir nevi yeni bir insan ırkı yaratmış olacağız. Bu ırk Mars'a gidip uzun yıllar kaldığında, Dünya'ya geldiklerinde bu sefer onlar durumdan olumsuz etkilenecek. Dolayısıyla kendi ırkımızdan tamamen farklılaşmış, bambaşka bir ırk meydana getirmemiz ihtimaller dahilinde.

Özetle henüz Mars'a ayak basmamış olsak da, bu konudaki çalışmalar hızla devam ediyor, sorularsa giderek artıyor. Gelecek neler getirecek, hep beraber göreceğiz...

Kaynak : http://www.businessinsider.com/mars-colony-reproduction-complications-2018-5?utm_source=feedly&utm_medium=referral
30
11
7
4
2
Emoji İle Tepki Ver
30
11
7
4
2