Bir Zamanlar Mars’ın Yüzeyi Tıpkı Dünya’daki Gibi Okyanuslarla Kaplıymış

84
7
6
5
5
Bilim insanları Mars’ın milyarca yıl önce suyu ve hayatı koruyacak bir atmosfere sahip olabileceği konusunu aydınlatmak için çalışmalar yapıyor. Oksijenin izotopları üzerinde yapılan çalışmalar, Mars’ın daha önce gezegendeki suyu ve hayatı koruyacak bir atmosfere sahip olabileceğini düşündürüyor.

Mars’ın antik atmosferinin bir Güneş fırtınası ile yok olmuş olabileceği, daha önce bilim insanları tarafından açıklanmıştı. Mars üzerinde devam eden çalışmalar, Mars’ın antik atmosferinin, suyun ve hayatı destekleyebileceği üzerine yeni kanıtları önümüze seriyor. 

İzotoplar, aynı elementlerin farklı versiyonlarıdır. Nötron sayısı farklı olan bu farklı versiyonların kütleleri de birbirinden farklı olur. Oksijen elementinin farklı izotopları ise atmosferin varlığını ve ne şekilde var olduğunu gösteriyor. Oksijenin daha ağır izotoplarının, hafif izotoplara göre atmosferde kalma olasılığı daha yüksektir. Oksijen izotopları üzerinde devam eden çalışma Mars’ın atmosferi hakkında daha fazla bilgi verecek. 

mars

Dünya’yla karşılaştırdığımız Mars’ta, oksijenin ağır izotoplarının oranı hafif izotoplara göre daha fazla. Ancak Mars’ta gün içinde bu oran Dünya’ya göre daha fazla değişiyor. Yapılan ölçümlerde, Mars’ta öğlen saatlerinde oksijenin ağır izotoplarının, hafif izotoplarına oranının yüzde 9 değiştiğini gösteriyor. Dünya’da ise bu değişim yüzde 8 civarında oluyor. 

Yapılan bu ölçümler Mars’ın antik atmosferi üzerinde ortaya atılan tezlerin doğruluğunu işaret ediyor. Ancak çalışmayı yapan bilim insanları, kritik detayların henüz çözülemediğini söylüyor. Ancak oksijen izotoplarının karşılıklı oran değişiminin su ve yaşamı gösterecek bir atmosferin varlığını kanıtladığını söyleyebiliriz. 

Kaynak : https://www.digitaltrends.com/cool-tech/mars-atmosphere-oxygen-isotope/
84
7
6
5
5
Emoji İle Tepki Ver
84
7
6
5
5