ABD'li Senatörlerden Master Card ve Visa'ya Libra Projesi Baskısı

9
3
2
2
1
Facebook’un kripto para piyasasına girmeyi planlaması ve bunun için büyük şirketlerle birlikte Libra Association’ı kurması kanun koyucuların tepkisini çekmeye devam ediyor. Birlikte yer alan şirketlere yapılan baskı her geçen gün artıyor.

Kanun koyucular, Facebook’un liderlik ettiği uluslararası blok zinciri ödemeleri projesi Libra Association üyelerini, gruba dahil olmaları konusunda yeniden düşündürecek baskılar uygulamaya başladı.

Visa, Master Card ve Stripe CEO’larına gönderilen yeni bir mektupta senatörlerden Brian Schatz (D-HI) ve Sherrod Brown (D-OH), suç ve terör finanslamasını kolaylaştırma, küresel finansal sistemi istikrarsızlaştırma da dâhil olmak üzere Libra projesindeki tehlikelere karşı uyardı. Mektupta ayrıca şirketlerin toplulukla yollarına devam etmeleri durumunda finansal düzenleyicilerden gelen denetimlerin artacağından bahsedildi.

Mektupta şu ifadelere yer verildi: “Facebook, finansal servis şirketi olarak düzenleme sorumluluğu olmadan finansal aktivitelerin çekici menfaatlerini istiyor. Eğer ki bunu siz de üstlenirseniz sadece Libra ile alakalı aktivitelerinizin değil tüm ödeme aktivitelerinizin düzenleyiciler tarafından yüksek seviyede incelemeye alınacağını bekleyebilirsiniz.”

Facebook ve Libra üzerindeki baskılar

Libra

Ayrıca ABD’nin Cumhuriyetçi kanadı da bu proje konusunda oldukça şüpheci. Senatör Josh Hawley, bu durumu Facebook’un 'tekelini genişletmesi' olarak tanımlıyor.

Ödeme işlemcileri olarak üç şirket de Federal Ticaret Komisyonu (FTC), Tüketici Finansal Koruma Bürosu (CFPB) ve Adalet Bakanlığı dâhil olmak üzere önemli federal düzenleyicilerle karşı karşıya gelecek. Facebook ise hâlihazırda FTC başta olmak üzere bu ajanslardan gelen sıkı denetimlerle yüzleşiyor. Şu an için bu üç şirketten hiçbiri konuyla ilgili yorum yapmış değil.

Bu üç şirkete giden mektuplar PayPal’in Libra Association’dan çekilmesinden hemen sonra gönderildi. Şirket, çekilme konusunda herhangi bir spesifik sebep vermezken sebebin düzenleyicilerden gelen yüksek baskılar olduğu yönünde spekülasyonlar bulunuyor.

Libra Assocation İdare Yöneticisi Dante Disparte The Verge’e yaptığı açıklamada “Libra Association, düzenleyicilerin kafalarındaki sorular ve endişeler giderilmeden aktifleşmeme konusundaki kararlılığını korumaktadır” ifadelerini kullandı.

Şimdilik diğer Libra üyeleri, projedeki konumlarını koruyorlar ancak önümüzdeki aylarda bu sorunlarla yüzleşmeleri de oldukça olası. Libra Association’ın ilk resmi toplantısı İsviçre’nin Cenevre şehrinde 14 Ekim’de gerçekleştirilecek.

Kaynak : https://www.theverge.com/2019/10/9/20906348/libra-association-visa-mastercard-stripe-blockchain-us-lawmakers-schatz-sherrod-brown
9
3
2
2
1
Emoji İle Tepki Ver
9
3
2
2
1