Matthew Kasırgası Karayipler'i Vurabilir!

1
0
0
0
0
Matthew Kasırgası Karayipler'i Vurabilir!
Bir çok Karayip Ülkesi için tehdit oluşturan Matthew Kasırgası, 2007'den günümüze dek görülenlerin en büyüğü.

Büyük Matthew Kasırgası, Karayip ülkeleri Jamaika, Haiti, Küba ve Bahama Adaları’na doğru ilerliyor. Önümüzdeki günlerde hangi rotayı takip edeceği bilinemeyen kasırga, oldukça tehlikeli olarak tanımlanıyor. 2007 yılından bu yana görülen en büyük kasırga olan Matthew Kasırgası’nı tehlikeli kılan tek unsur büyüklüğü de değil.

Matthew Kasırgası Nasıl Oluştu?

Matthew Kasırgası gibi büyük bir kasırganın oluşabilmesi için öncelikle deniz suyunun en üst katmanındaki sıcaklığın 26 dereceye ulaşması gerekiyor. Bunula birlikte, nem oranı yüksek olan havada rüzgârın çok az yön değiştirdiği ortamlar da kasırganın oluşumunu kolaylaştırıyor. Düşük rakımlarda rüzgârın çok daha az yön değiştirdiği bilgisi de hesaba katıldığında; yön değiştirmeyen rüzgâr, sıcak deniz suyu ve nemli hava bir araya geldiğinde kasırga oluşuyor.

Kasırgalar, büyüklüklerine göre birden beşe kadar kategorilendiriliyor. Matthews Kasırgası da, saatte yaklaşık 253 km hızıyla beşinci, yani en tehlikeli kategoride yer alıyor.

Kasırganın Konumu da Önemli

Matthews Kasırgası gibi büyük bir kasırganın sadece rüzgârıyla bile büyük yıkımlara sebep olması mümkün. Ancak esas tehlike, deniz suyunu kıyı şeritlerine taşırması ve beraberinde getirdiği yoğun yağışla birlikte sele sebep olması. Aslında burada kasırgayla başa çıkabilmek tamamen nasıl bir coğrafyada bulunduğunuz ile alakalı.  İşte bu nedenle Karayipler’de de sel ve baskın tehditleri kasırganın önüne geçmiş durumda.

Özellikle de Haiti gibi ormanların yok edildiği ve nüfusun yoğun olduğu bölgelerde ani su baskınları veya aşırı yağışla meydana gelmesi muhtemel sel olaylarının büyük felaketlere yol açabileceğinin altını çizen uzmanlar, ormanların bu anlamda toprağı tutma ve denizden taşan suyun önünde set oluşturma gibi faydalarının önemine vurgu yapıyorlar.

Aşağıda Uluslar Arası Uzay İstasyonu’ndan çekilmiş görüntülerini bulabileceğiniz Matthew Kasırgası, umarız büyük felaketlere yol açmadan atlatılır.

Kaynak : http://www.popsci.com/what-makes-hurricane-matthew-so-dangerous#page-2
1
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
1
0
0
0
0