Mavi Balina'nın İntihara Sürükleyen Talimatı TBMM Gündeminde: 'Öl Nasıl Olsa Yeniden Doğacaksın'

51
18
5
5
1
Dünya çapında birçok gencin intihar etmesine neden olan Mavi Balina'da intihara yönlendiren mesaj, TBMM gündemine geldi.

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Ruh Sağlığı Daire Başkanı Esra Alataş, birçok gencin ölümüne sebep olan Mavi Balina oyunu hakkında bilgi verdi. TBMM Bilişim Teknolojileri Bağımlılığını Araştırma Komisyonu'nda ‘oyunu’ açıklayan Alataş "Talimatlar kişinin psikolojisini bozma üzerine kurulu talimatlar. 50'nci güne geldiğinde 'öl nasıl olsa yeniden doğacaksın' talimatıyla ölüm telkininde bulunuyor" dedi

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Ruh Sağlığı Daire Başkanı Esra Alataş, birçok gencin ölümüne sebep olan Mavi Balina oyununun risklerinden bahsetti.

Oyunun ciddi şekilde psikolojik ve siber bir saldırıya dönüştüğünün altını çizen Alataş, oyunu açıklarken şu ifadeleri kullandı:

"Nasıl oynanıyor? İnternet üzerinden kişiye bir link atılıyor. Bu WhatsApp'ına olabilir ya da başka herhangi bir sosyal medya alanında olabilir. 50 gün boyunca bu link üzerinden de talimatlar veriliyor. Talimatlar kişinin psikolojisini bozma üzerine kurulu talimatlar. Gecenin bir saatinde kaldırıp, 'şu saatte şu korku filmini izle' gibi dehşet içeren ya da 'kendine zarar ver, koluna çizik at, fotoğrafını bize gönder' gibi, 50 gün süren son derece oldukça riskli talimatlar veriyor. 50'nci güne geldiğinde 'öl, nasıl olsa yeniden doğacaksın' talimatıyla ya da bu arada aldıkları kişisel bilgilerle şantaj yaparak ölüm telkininde bulunuyorlar."

Esra Alataş, bilişim teknolojilerinin, sosyal medyanın ve internetin bilinçli kullanımı konusunda farkındalık faaliyetlerinin yürütülmesi gerektiğinin altını çizdi. Bunun yanı sıra eğitim programlarının geliştirilmesi; özellikle çocuklar ve gençlerin, bilişim teknolojilerinin faydalı kullanımına teşvik edilmesi gerektiğini belirtti.

Kaynak : http://www.hurriyet.com.tr/gundem/tbmm-gundemine-geldi-ol-nasil-olsa-yeniden-dogacaksin-talimatiyla-kandiriyor-41224833
51
18
5
5
1
Emoji İle Tepki Ver
51
18
5
5
1