Dünya'ya Benzer Olmasıyla Bilinen “Mavi Gezegen”in Rengi Nereden Geliyor?

6
1
1
0
0
Dünya'ya benzer görünen HD 189733b gezegeni aslında çok farklı. Bilim adamları, yıllar içinde gezegenle ilgili birçok farklılıklara rastladı.

2005 yılında bir grup Fransız araştırmacı, uzayın derinliklerinde mavi bir gezegen keşfetmişlerdi. Karanlığın arasında rengi ile göze çarpan bu gezegen hemen Dünya’ya benzetilmiş; burada yaşam olabileceği varsayılmıştı. Gezegende henüz yaşam var mı bilinmiyor çünkü çok çok uzakta. Fakat bilinen birşey var: Bu gezegen hiç de Dünya gibi değil!

Dünya gibi mavi renkli olan HD 189733b’nin boyutu, neredeyse Jüpiter kadar. Konak yıldızının etrafında da 2.2 günde dönüyor, yani ona çok yakın. Bu özellikler, gezegeni dünyamızdan daha büyük ve daha sıcak kılıyor. Dünya’dan uzaklığı yaklaşık 63 ışık yılı. Gezegendeki rüzgar hızı ortalama saatte 8700 km. Bilim adamları burada yağmurun erimiş cam olarak yağdığını düşünüyor.

Peki HD 189733b neden Dünya'ya bu kadar benziyor? Bilim insanları, “Mavi Gezegen”in Dünya gibi tropikal okyanusları olmadığını, gezegendeki yüksek sıcaklığın silikat parçacıklarla, bir tür bulutsu ortam yarattığını düşünüyor. Bu da gezegene mavi renk veriyor. Uzay çağı başladığında astronomlar, Dünya dışında herhangi bir gezegen olmadığını düşünüyorlardı. Şimdi ise -50 yıl sonra- 850’den fazla gezegen keşfedildi ve galaksimizde 100 milyar gezegen daha olduğu tahmin ediliyor. Günün birinde, Dünya-dışı yaşam formlarıyla karşılaşmamız çok mümkün!

Kaynak : http://www.space.com/34576-blue-alien-planet-glass-rain.html
6
1
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
6
1
1
0
0