McDonald’s’ın Dünyaca Ünlü Logosunun Ortaya Çıkış Hikayesini Biliyor musunuz?

7
2
2
0
0
McDonald’s’ın logosunun oluşma aşamasından üzerinden geçilerek yeni halini aldığı ana kadar başından geçenler, fazlasıyla ilgi çekici.

McDonald’s, 30 bin şubesiyle günde 68 milyon müşteriye hizmet veren bir şirket. Peki herkesin aklına kazınmış olan o sarı renkli M logosu nasıl oldu da ortaya çıktı?

New Hampshire’dan California’ya yerleşen Patrick McDonald, 1937 yılında Monrovia Havaalanı civarında arabasıyla geçenlere sosisli sandviç satan bir stand açmıştı. Daha sonra iki oğlu, bu tezgahı 1940 yılında San Bernardino’ya taşımış ve 8 yıl sonra da 15 sent karşılığında ayak üstü yemek yenen, rakiplerinin de yarı fiyatına hamburger satan bir dükkan haline getirmişti. Levhada ise McDonad’s Hamburgerleri yazıyordu.

Kavis şeklindeki bu levha, ilk olarak McDonald’s’ın ilk kez bayilik aldığı Arizona’da açılan dükkanda yerini almıştı. Bayiliği satın alan ise Occidental Petrol’ün yöneticisi Neil Fox’tu. Daha sonra kayınbiraderi Roger Williams ve ortağı Bud Landon ise California’daki üçüncü McDonald’s bayiliklerini almıştı. Buradaki levhaya farklı açılardan bakıldığında nasıl iç içe geçtiği ve McDonald’s logosunun nasıl ortaya çıktığı çok daha net anlaşılıyor.

McDonald kardeşler, 1955 yılında ünlü jaz müzisyeni olan ve atılabilir kağıt bardaklar satan Ray Kroc’u bayi müdürü yapmıştı. Kroc, kendine özgü tasarımı olan bir restoran zincirinin iyi bir iş yapabileceğini üşünecek şirketi McDonald kardeşlerden 2.7 milyon dolara satın almış.

Satın alma işlemleri sırasında Kroc, her yeni restoran için McDonald kardeşlere isim hakkı ödeme sözü vermiş olsa da yazılı hale getirilmediği için sözünü tutmadı ve kardeşler, bu sebeple isim hakkını yitirmiş oldu. Hatta Kroc’un McDonald kardeşleri nasıl ekarte edip zengin olduğu, bu Aralık ayında vizyona girecek The Founder isimli filmde de ele alınacak. Filmin afişinde ne yazıyor dersiniz? “Başkasının fikrini çaldı ve Amerika da bunu yuttu!

Logolar üzerinde bazı değişiklikler yapan Kroc, iyi ayrı yaldızlı kavisi içeren logoları çift kavis haline getirdi ve günümüzdeki M logosu ortaya çıktı. 1968 yılında yapılan bu işlemin ardından logo, 2003 yılına kadar aynı şekilde kullanıldı. 2003’te üzerinden tekrar geçildikten sonra da günümüzdeki halini aldı. 

McDonald’s, yıllar geçtikçe sağlık için bir tehdit olarak görülmeye başlandı. Logosu ise saldırgan küresel kapitalizmin, aşırı tüketimin ve ABD kültür emperyalizminin simgesi olarak görülüyor.

1960’lı yıllarda McDonald’s’ın mimari bir tarzda yapılan ilk çift kavisli logosu yenilenirken, ABDli Freudcu psikologların tavsiyelerine uyulmuş ve logoyla ilişki tam olarak kesilmemiş. Freudcu anlayışa göre bu iki kavis, ‘annenin besleyici göğüslerini’ simgeliyordu.

7
2
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
7
2
2
0
0