Meksikalı Bir Firmanın Hava Kirliliğini Çözmek İçin Önerdiği İlginç Fikir

24
19
5
4
2
İnsanların yaşamak için ihtiyaç duyduğu en önemli şeylerden biri olan oksijen, haliyle temiz hava olarak karşımıza çıkıyor. Bu konuda kısıtlı yer ve kısıtlı bir zamana sahip olan ülke ya da şehirler için bir çözüm üreten Meksikalı bir girişim firması, yapay ağaçlarla havayı temizleyebileceğimizi ileri sürdü.

Dünya'nın havasını temizleme konusunda ağaçların önemi yadsınamayacak düzeyde ancak büyüme süreleri ve büyümek için ihtiyaç duydukları alan, sağladıkları faydanın yanında küçük bir dezavantaj olarak görülebilir. Bu eksi yönlerin farkında olan bir girişim firması, hava kirliliğini temizleyecek bir yöntem keşfetti.

Havadaki karbondioksiti ve diğer atıkları temizleyen yapay ağaç, çevreye saf oksijen veriyor ve 368 gerçek ağaç kadar etkili bir şekilde çalışıyor. Boyutları bakımında 4,2 metre uzunluğunda ve 3 metre genişliğinde olan bu yapay ağaç konsantre metallerden oluşuyor.

yapay ağaç

Yeniliğin arkasındaki BiomiTech'in kurucu ortağı Jaime Ferrer, "Sistem, kirli havayı içine çekerek biyolojiyi kullanıyor ve tıpkı gerçek bir ağaç gibi fotosentez işlemlerini gerçekleştiriyor" ifadelerini kullandı.

20 milyon kişinin kentsel alanda yaşadığı Mexico City, hava kirliliğine yol açacak birçok unsuru bünyesinde barındırıyor ve sokaklarda dolaşan beş milyon aracın yaydığı gazların yanı sıra fabrikalar ve Popocatepeti volkanının gazına da maruz kalıyor.

Kurucu ortaklardan Ferrer, firmanın amacının bu şekildeki şehirlerde hedef bölgelerdeki havayı daha temiz bir hâle getirmek olduğunu belirtti. Ağaçlarla yarışmayı asla hedeflemediklerini belirten Ferrer, ciddi bir ağaçlandırma yapılamayacak alanlarda bu yöntemin tercih edilebileceğini öne sürdü.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre her yıl yedi milyon insan, hava kirliliğine bağlı bir hastalık sonucunda hayatını kaybediyor. Ferrer'in "İşimizin oturup insanların ölmesine göz yummamak olduğuna karar verdik" ifadelerini kullandığı biliniyor.

BiomiTech, bu zamana kadar üç adet "ağaç" dikti. Bunlardan biri Puebla, biri Kolombiya, diğeriyse Panama'da yer alıyor. Bu ağaçların her biri 50.000 dolar gibi bir fiyata satılsa da fiyatlarda küçük değişiklikler gözlemlenebiliyor.

Ağaçların her biri, bir ton ağırlığında ve bir hektar büyüklüğünde bir ormanın temizleyebildiği kadar havayı temizleyebiliyor. Bu da 2.890 insanın bir günlük temiz hava ihtiyacını karşılıyor.

Ortak kuruculardan Ferrer, yaptığı açıklamalar sonucunda bu sistemin Mexico City'deki hava kirliliğini ortadan kaldırmayacağını ancak yüksek trafikli bölgelerdeki kirliliği bir nebze de olsa azaltacağını bildirdi.

Kaynak : https://techxplore.com/news/2019-08-mexican-start-up-air-pollution-artificial.html
24
19
5
4
2
Emoji İle Tepki Ver
24
19
5
4
2