Meme Kanseri Tedavisinde Kemoterapi Oranını Azaltan Bir Test Geliştirildi

11
1
1
0
0
Meme kanseri, kadınlarda en sık rastlanan ve risk grubu oldukça geniş olan kanser türlerinden biri. Yeni geliştirilen bir test sayesinde ise tedavi gören kadınların %70'inin kemoterapiden kurtulacağı düşünülüyor.

Kanser tedavisinde kullanılan en yaygın yöntemlerden biri olan kemoterapi, hem fiziksel hem de ruhsal olarak oldukça yorucu bir süreç. Ancak ne yazık ki kanser teşhisi konan hastaların büyük çoğunluğu kemoterapi görüyor. Bu noktada bilim insanlarının yeni geliştirdikleri ve hala üzerinde çalıştıkları bir test sayesinde özellikle erken evre meme kanseri hastalarının kemoterapi görme oranlarının %70 azalacağı düşünülüyor.

Kemoterapi genellikle cerrahi operasyondan sonra kanserin yayılmasını ya da yeniden oluşmasını engellemek için kullanılıyor. Fakat bu yeni genetik test sayesinde bilim insanları tümörün agresif olup olmadığını belirleyebilecek. Bu sayede kadınların yalnızca cerrahi operasyon ve hormon tedavisi ile sağlıklarına kavuşacakları belirtiliyor.

Test henüz geliştirilme aşamasında ve sonuçlar üzerinde bazı incelemeler yapılıyor. Şu anda, testte düşük puan alan kadınlara kemoterapiye ihtiyaç duymadıkları söyleniyor ancak yüksek puan alan kadın hastaların muhakkak kemoterapi ile tedavi edilmesi gerekiyor. Fakat pek çok kadının test sonucu ortalarda bir seviyede dolanıyor ve uzmanlar bu durumda nasıl bir yol alınması gerektiği konusunda henüz net değiller.

Bu test sayesinde aynı zamanda kadın hastaların psikolojik olarak da daha rahat olacakları düşünülüyor çünkü pek çok kadın meme kanseri ile mücadele ettiği süreç boyunca oldukça zorlu kararlar alıyor. Test sayesinde ise hastalığı boyutu ve ne yapılması gerektiği net bir şekilde bilinecek ve bu sayede hastalar da kendilerin daha güvende hissedecekler.

Kaynak : https://www.bbc.com/news/health-44347381
11
1
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
11
1
1
0
0