Microsoft, Epic Games - Apple Kavgasında Tarafını Açıkladı

114
10
8
7
4
Epic Games ve Apple arasındaki “komisyon” krizi, sektörün diğer önemli şirketlerini de tavır belirtmek zorunda bırakıyor. Microsoft’un oyun bölümünden bir yöneticinin açıklamaları, şirketin seçtiği tarafı da ortaya koyuyor. Dev şirket, Apple’ın oyun dünyası için büyük bir tehdit yarattığı görüşünde. Hatta davaya dahil olmak için mahkemeye başvurdu.

Oyun dünyasının son yıllardaki en hızlı yükselen şirketlerinden olan Epic Games, bu yükselişin önemli bir bölümünü Fortnite’a borçlu. Dünyanın en çok oynanan oyunlarından birisi olan Fortnite öylesine popüler ki oyuncular, marketlerde bulunmamasına rağmen yaklaşık 18 ay boyunca harici kaynaklardan cihazlarına kurdular. Bu popülerliği en sonunda oyunun Play Store ve App Store’da yayınlanmasını sağladı

Epic Games’in Fortnite’ı uygulama mağazalarında sunmaya başlamasının ardından, aslında sektörde uzun bir süredir tartışma konusu olan komisyon krizi yeniden alevlendi. Apple’ın App Store’dan indirilen bir uygulama ya da oyun içerisinden yapılan harcamalardan %30’a yakın para kesmesi, Epic Games gibi dev yapımcıların gelirlerini ciddi oranda düşürüyordu. Epic için bir başka kilit noktası da sahibi olduğu Unreal Engine oyun motoruydu.

Epic Games, kesintileri atlatmak için kendi uygulama içi satış formülünü uygulayınca, App Store ve Play Store’dan kaldırıldı. Hatta Apple Unreal Engine oyun motoruna da sınırlama getirdi, bu oyun motorunun kullanıldığı oyunlar ve kullanan geliştriciler de potaya girmiş oldu. Bunun Epic Games, üzerine Apple ve Google’a dava açtı, krize önceden hazırlanmış gibi çarpıcı reklam filmleri yayınladı. Bu sırada Spotify gibi kendi alanında demirbaş olan şirketler, krizde Apple’ın karşısında yer almaya başladılar. O şirketlerden birisi de Microsoft oldu.

Microsoft da davaya dahil olmak için mahkemeye başvurdu:

fortnite

Epic Games, Apple Store ve Google Play’den uygulaması kaldırıldıktan sonra anti-tröst başvurusunda bulunmuş ve mahkemeye gitmişti. Apple ise yaptığı açıklamada Epic Games’in Apple’ın geliştirici araçlarına erişimini kaldırabileceklerini söyleyerek firmayı tehdit etmişti. 

Öte yandan böyle bir hamle, Epic Games tarafından geliştirilen Unreal Engine’in de sonu olabilirdi. Epic Games de Mac ve iOS cihazlarda 11 milyon kullanıcısı olan programı kurtarmak için Apple’ı durdurma amacıyla geçici kısıtlama kararı getirtmeye çalışıyordu. 

Epic Games’e destek bir başka teknoloji devi olan Microsoft’tan geldi. Firmanın mahkemeye sunduğu dilekçede Epic Games’e açık bir şekilde destek verdiğini belirtti. Davanın daha uzun süre devam edebileceğini düşündüğümüzde Microsoft’un desteği daha da anlamlı bir hale geliyor.

“Oyun geliştiriciler ve oyuncular için doğrusu”

apple vs epic

Xbox’ın başındaki isim olan Phil Spencer, attığı bir tweet ile Epic Games’e destek verdiklerini duyururken, “Epic’in en son Apple teknolojisine erişebildiğinden emin olmak, oyun geliştiriciler ve oyuncular için doğrusudur.” ifadesini kullandı.

Microsoft’un bir başka önemli ismi olan Oyun Geliştirme Deneyimi Genel Müdürü Kevin Gammill da Epic Games’in mahkeme başvurusunu desteklediklerini ifade etmişti. Unreal Engine’e gelecek kısıtlamanın bu motoru kullanmış ya da kullanmakta olan tüm oyun geliştiricileri olumsuz etkileyeceğini ifade eden Gammill, bu nedenle erişim yasağına karşı olduklarını belirtti.

Microsoft yetkilisi: Apple’ın Fortine tehdidi bütün oyun endüstrisini yaralayabilir

apple

Gamill, zarar görecek geliştiricilerden birisinin de kendi şirketi Microsoft olduğunu net şekilde söylemedi, ancak ima etti: “Eğer iOS ve macOS platformlarında Unreal Engine oyun motoru desteklenemezse Microsoft, bu platformlardaki potansiyel müşterilerini terk etmek ya da yapım aşamasında olan oyunları için farklı bir oyun motoru seçmek zorunda kalacak. Apple’ın Unreal Engine kararı, oyun geliştiricilerine ve oyunculara büyük zarar verecektir" dedi.

Bu arada Apple, tartışmalarda geri adım atamayacağını belli etti. Eğer Epic Games, Apple’ın şartlarını sorgusuz sualsiz kabul ederse Fortnite App Store’a dönebilecek, Unreal Engine oyun motoru kullanılabilecek. Apple’a göre Epic sözleşmesini kasten ihlal ediyor. Bu nedenle şirket, oyun sektörünü yıpratacağı düşünülen bir dizi aksiyon alarak sorumluluğu Epic’e yıkmak istiyor.

Apple tüm bu tartışmaların odağında 2 trilyon dolarlık değere ulaştı ve dünyanın en değerli şirketi olarak tahtını koruyor. Şirketin gelirlerinin önemli bir kısmını uygulama içi satın almalar oluşturuyor. Yani Apple komisyonlarda zoraki bir indirime giderse gelirleri ve buna bağlı olarak değeri düşebilir.

Kaynak : https://venturebeat.com/2020/08/23/microsoft-legal-filing-supports-unreal-engines-continued-access-to-apple-tools/
114
10
8
7
4
Emoji İle Tepki Ver
114
10
8
7
4