Microsoft Bu Yıl Yoğun: İşte Build 2019’da Açıklanan Her Şey

17
5
1
0
0
Microsoft’un Build 2019 etkinliğinde yapacağı açıklamalar az çok tahmin ediliyorduysa da firmanın bu kadar çok çalışmayı bir arada sunması pek de beklenmiyordu. Bu yıl Microsoft için dolu dolu geçecek.

Silikon Vadisi’nin bir devi iseniz mutlaka yeni ürünlerinizi ve hizmetlerinizi tanıtmak için kendinize özel bir aktivite yapmanız gerekiyor. Dünyanın en büyük firmalarından biri olan Microsoft’un da kendine özel bir etkinliği var. Yazılım devi, Microsoft Build 2019 konferansı ile yeni dönemde yapacağı çalışmaları anlattı.

Yapılan açıklamalar geliştiricileri, şirketleri ve perakende tüketicileri oldukça yakından ilgilendiriyor ve gelecekte Microsoft’tan ne beklememiz gerektiğini ortaya koyuyor.

Yeni Araçlar

Microsoft, Seattle’da gerçekleşen etkinlikte alet çantasına yeni bir şeyler eklediğini açıkladı. Bu araçlardan ilki Windows Terminal. “Grafik işlemci destekli metin oluşturma hızlandırıcısı” olarak tanımlanan bir özelliğe sahip olan bu uygulama, komut satırları girmek için kullanılıyor. Bir diğer araç da Windows’un Linux alt sistemi olan WSL için yapıldı. Her iki özellik de önümüzdeki ay gelecek.

Microsoft’un kendi entegre geliştirme uygulaması da güncellenecek ve Visual Studio’ya tarayıcı temelli bir destek aracı gelecek. Ayrıca uzaktan çalışan kişiler için yeni özellikler eklenecek.

Microsoft, kodsuz olarak işletme uygulamaları yapmayı sağlayan PowerApps ve Power BI analiz servisi için de yenilikler yapacağını duyurdu. Microsoft Search, Microsoft Graph adlı Microsoft uygulamalarından gelen verilerden grafik oluşturan program da güncellenecek ve yeni özelliklere kavuşacak.

Endüstri 4.0’a Hizmet Eden Yenilikler

Endüstri 4.0 denince işin içine bulut bilişim ve Internet of Things (Nesnelerin İnterneti) girmezse tabii ki olmaz. Microsoft da bu konuda insanlara kullanabilecekleri kaynaklar yaratmaya çalışıyor.

Firmanın yaptığı açıklamalar Azure ve nesnelerin interneti, harita oluşturma, veri tabanları, depolama ve analizi içeriyor. Azure IoT Edge adlı nesnelerin interneti kullanan cihazları hedef alan bulut hizmeti şimdi Kubernetes ile uyumlu hale geldi. Kubernetes, Google’ın açık kaynak kodlu depolama düzenleme sisteminin adı.

Yazılım devi Kubernetes dostu yeni hizmetlerini de tanıtmayı ihmal etmedi. Bunlardan biri de KEDA (Kubernetes Event-Driven Autoscaling) adlı açık kaynak kodlu proje. Bu proje, olaylarla şekillenen ya da olaylara dayanan modellerin otomatik olarak ölçeklendirilebilmesini ve uyarlanabilmesini sağlayan bir sistem. Ayrıca firma, Azure Kubernetes Service adlı hizmetini de aylar sonra genel kullanıma açtı.

GitHub’ı 7.5 milyar dolara satın aldıktan sonraki ilk Build etkinliğini gerçekleştiren firma, Azure için de GitHub’ın izinlerini kullanmaya ve GitHub’ı entegre ettikten sonra geliştiricilere daha sıkıntısız bir hizmet sunmaya başlamıştı. Azure Maps için de yeni bir Azure Mobility Service API adlı bir API açıklayan Microsoft, Bing’in yazılım geliştirme kitlerini de geliştiriyor. Yeni Bing haritaların farklı cihazlara uyumlu optimizasyon API’leri sürücüleri, planlamacıları ve lojistik işiyle uğraşanları hedef alıyor.

Build 2019, Microsoft’un Fluid Framework adlı yeni, internet temelli doküman oluşturma platformunun da tanıtıldığı etkinlik oldu.Firmaya göre bu araç sayesinde internetten gelen içeriğin ve uygulama içerisindeki içeriklerin taşınabilir, kişiselleştirilebilir bileşenler haline gelmesini sağlayacak. Bulut tabanlı olduğu için aynı anda pek çok kişi bir projenin üzerinde çalışabilecek.

Hemen her Build etkinliğinde bir açık kaynak kodlu proje açıklayan Microsoft, bu etkinliği de pas geçmedi ve Quantum geliştirici kitini açıkladı. Bu kit sayesinde insanlar kendi kuantum hesaplama programlarını oluşturabilecek ve deneyler yapabilecekler. QDK bu yaz GitHub’a gelecek.

Yapay Zeka ve Diğer Ürünler

Microsoft’un yapay zeka konusunda pek çok çalışması devam ediyor. Konferans başlamadan önce VentureBeat, yapay zekanın engelli insanlara nasıl daha kolay erişim imkanı yarattığına dair bir tanıtım yaptı. Build etkinliğinde ise Microsoft, yapay zeka ve robot çalışmaları için yeni geliştirme araçlarını tanıttı ve platformun ilk bileşenlerinin, fiziksel sistemleri otonom olarak çalıştıracak akıllı araçlar olduğunu söyledi.

Firma CEO’su Satya Nadella ayrıca Microsoft 365 için yeni güncellemeler duyurdu ve bulut tabanlı üretici yazılımlarını açıkladı. Bu programlar arasında en çok öne çıkan ise Ideas for Word adlı, yapay zeka ve nöral dil işleme (NLP) teknolojisinden faydalanarak biçim ve içerik konusunda kullanıcılara yardımcı olan, dilbilgisi açısından kolaylık sağlayan araç oldu. Artık makale yazarken “En son APA formatı nasıldı? Şu sözcüğün yazımı nasıl oluyordu? Burada yazıları nasıl kare içerisine alıyorduk?” derdine son yani.

Makine öğrenmesini .NET geliştiricilerine daha erişilebilir kılan ML.NET 1.0 adlı açık kaynak kodlu platformlar arası sistem de bu konferansla beraber yayınlandı. Çinli teknoloji firması Cheetah Mobile de taşınabilir çeviri yapay zekasının tanıtımını yapma fırsatı buldu. CM Translator adlı cihaz Microsoft’un yapay zeka tabanlı Azure Cognitive Servisini kullanıyor.

Edge’in Chromium tabanına geçmesiyle birlikte Microsoft kendi tarayıcısını özelleştirmeye başlamıştı. Build 2019’da yeni Edge’in kendine özel gizlilik araçları olacağı, siz internette gezerken içerikleri toplayıp düzenleyeceği yeni becerileri de tanıtıldı.

Build 2019’da seçimlerde kullanılabilecek ElectionGuard (ABD’de ve bazı ülkelerde makineden düğmeye basarak oy veriliyor), seçim kampanyaları için M365 adlı iki özellik de tanıtıldı. ABD 3 Kasım’da sandık başına gidecek.

Son olarak da oyuncular için açıklamalar yapıldı. Nadella, Microsofy’un Gameloft ile Xbox Live özelliklerini mobil oyunlara taşımak için anlaştığını açıkladı.

Microsoft 2019 yılında epey meşgul olacak ve pek çok yeni özelliği kullanıcılarına sunacak.

Kaynak : https://venturebeat.com/2019/05/07/everything-microsoft-announced-at-build-2019/
17
5
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
17
5
1
0
0