Microsoft Çalışanları, Göçmenler İçin Şirkete Savaş Açtı!

9
4
3
2
0
Dünyanın en büyük yazılım şirketlerin Microsoft, ABD’nin Amerika Birleşik Devletleri Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza bürosuyla çalışmak için anlaşma yapınca kendi çalışanlarından tepki almaya başladı. Artan tepkiler, haklı sebeplerden dolayı bir protestoya dönüştü.

Microsoft, ABD’nin devlet kurumlarıyla yürüttüğü çalışmalardan dolayı çalışanlarından yine tepki topladı. Ülkeye yasa dışı yollardan giren ailelerin fertlerini birbirinden ayıran Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza bürosu, çocukları anne ve babalarından koparan işlere imza atıyor. Bu nedenle kurum ABD halkından ciddi derecede tepki çekerken, Microsoft’la bir anlaşma imzalaması şirketin çalışanlarını da harekete geçirdi. 

100 Microsoft çalışanı, “Şirketimizin etik bir duruş sergilemesi gerektiğine ve çocukları ve aileleri kendi kazancının üzerinde tutması gerektiğine inanıyoruz” dedikleri bir mektubu yazıp imzaladılar. Bu mektup, Microsoft CEO’su Satya Nadella’ya gönderildi. Mektupta var olan anlaşmanın derhal sona erdirilmesi gerektiği, Microsoft’!un böyle bir politikaya sahip kurumla paydaş olamayacağı dile getirildi.

 

Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza bürosu, Microsoft ile bulut depolama ve yapay zeka sistemleri üzerine 19 milyon dolar değerinde bir anlaşma yapmıştı. Mektupta, "Microsoft'un sağladığı teknolojiyi inşa eden her insan gibi suçlu olmayı reddediyoruz. Güçlü teknoloji üretenlerin amacı zarar vermek değil, imkanların iyi şekilde kullanılmasını sağlamaktır. Sektörde bir çok şirketin çalışanlarının da dahil olduğu, gittikçe büyüyen bir tepki hareketinin parçası olduğumuzu bildirmek isteriz.” açıklaması dikkat çekiyor. 

Bilindiği üzere Güçmenlik ve Gümrük Muhafaza bürosu, ABD Başkanı Donald Trump’ın politikalarını yürürlülüğe koyan bir kurum. Zaten göçmen ailelerinin çocuklarını ebeveynlerinden ayırmak da Trump’ın fikri. Zaten politikanın uluslararası yansımaları da çok radikal kararlara neden olacakları yönündeydi. Microsoft’un bu süreçteki ortaklardan birisi olması, şirketin sosyal sorumluluk faaliyetleri hakkında ne kadar “dürüst” olduğunu gösteriyor. Her şeyden önemlisi CEO Satya Nadella da bir göçmen.


Satya Nadella

Microsoft, şu an için çalışanları tarafından gönderilen bu sert mektuba bir karşılık vermedi. Şirket, geçtiğimiz pazartesi yaptığı açıklamada büronun tavırlarından dolayı “dehşete düştüklerini” ve hükümetin bu politikayı değiştirmesi gerektiğini açıklamıştı. 

Apple CEO'su Tim Cook bu gelişmeleri "insanlık dışı" olarak nitelendirirken, Google CEO'su Sundar Pichai de kınamalara destek verdi ve ABD hükümetini "daha iyi, daha insancıl bir yol" bulmaya çağırdı. Diğer taraftan kendisi de bir göçmen olan Uber CEO'su Dara Khosrowshahi “aileler toplumun omurgası” diyerek gelişmeleri “ahlaksız” olarak değerlendirdi. YouTube CEO’su Susan Wojcicki de tepkilere destek verenler arasındaydı.
 

Kaynak : https://www.cnet.com/news/microsoft-employees-protest-companys-work-with-ice/
9
4
3
2
0
Emoji İle Tepki Ver
9
4
3
2
0