Gezegenimizin Her Köşesini Saran 'Mikroplastik' Nedir?

42
3
2
1
0
Plastik; göllerde, okyanuslarda ve en ufak su birikintisinde bile karşımıza çıkan atıklardır. Sulardaki kirliliğin en büyük sebebi olan ve farklı farklı boyutlara sahip olan plastikler, genelde gözle görülebilir boyuttadır. Fakat bir de gözle kolay fark edilemeyecek olanları var. Bunlara da mikroplastik deniyor. Peki, nedir bu mikroplastikler?

Plastik, insanlık tarafından keşfedildiğinden beri birçok yeni ürünün ortaya çıkmasına fayda sağlayan ve günlük yaşamı inanılmaz derecede kolaylaştıran bir malzeme. Üretimi nispeten kolay olduğu gibi, kullanım alanının fazla olması sebebiyle de çok tercih edilir. Fakat her güzelin bir kusuru vardır.

Pet şişelerden telefon kılıflarına kadar muhtelif yerlerde karşımıza çıkan plastik, aynı zamanda en büyük kirlilik sorunlarından da biridir. Üretildikten sonra kolay kolay doğada kendiliğinden yok olmadığı için özellikle denizlerde pisliğe yol açan bu malzemenin temizlenmesi için çalışmalar sürekli devam ediyor.

Fakat temizleyeceğimiz şeyi gözümüzle göremiyorsak?

mikroplastik

Peki nedir bu mikroplastik?

Tanım olarak; doğayı ve çevreyi kirleten, 5 milimetreden küçük (susam tanesi boyutunda) tüm plastiklere mikroplastik adı verilir. Bu açıklama, ABD'nin Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA) tarafından yapılmıştır. Ortaya yavaş yavaş çıkan bir çalışma alanı olan mikroplastikler hakkında çok fazla şey maalesef bilinmemektedir.

NOAA, konunun araştırılması konusunda da öncülük yapmaktadır. Kurum; sediment, kum ve yüzey suyu mikroplastik numunelerinin toplanması için standartlaştırılmış alan yöntemleri geliştirilmiştir ve testlere devam etmektedir. Amaç ise, konu hakkında saha ve laboratuvar protokollerinin oturtulup çevreye salınan mikroplastik miktarının azaltılmasına yardımcı olmaktır.

mikroplastik

Mikroplastikler nereden gelir?

Bu sorunun oldukça basit bir cevabı var: plastiklerden. Daha önce büyük parçalardan oluşan plastik "yapılar" sebepler vasıtasıyla ufak parçalara ayrılırlar. Buna ek olarak mikrobeads (mikro boncuklar) adı verilen ve sağlık ve güzellik ürünlerinde kullanılmak üzere polietilen (C2H4)n şeklinde üretilen ürünler de, mikroplastiklerin ortaya çıkmasının sebeplerindendir.

Bu küçük parçalar, su filtrelerinden sanki hiçbir şey yokmuş gibi geçerek göl, deniz ve okyanuslarda ciddi kirliliklere yol açmakta ve sudaki yaşam için kayda değer tehditler meydana getirmektedir.

mikro boncuklar

Mikroplastikler yeni bir problem değil. Deniz tuzu olarak yediğiniz şeyin bir kısmı da aslında mikroplastik:

Birleşmiş Milletler Çevre Programına göre, plastik mikro boncuklar ilk olarak elli yıl kadar önce kişisel bakım ürünlerinde ortaya çıkmış ve plastikler doğal malzemeleri değiştirmeye başlamıştır. 2012 yılı gibi kısa bir süre önce, bu konu çok bilinmediği ve yeterince farkındalık meydanda olmadığı için, sağlık ve kozmetik ürünlerinde kullanılmaya devam ediyordu.

Kaynak : https://oceanservice.noaa.gov/facts/microplastics.html
42
3
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
42
3
2
1
0