Milyarlarca Yıl Önce Güneş Sistemimize Uğrayan Bir Yıldız, Gezegen X ve Çarpık Yörünge Nesnelerini Açıklayabilir

15
5
3
3
2
Güneş sistemimize milyarlarca yıl önce sürten yaramaz yıldız, 'Gezegen X' ve Neptün'ün ötesindeki nesnelerin çarpık yörüngesini açıklayabilir.

Bilim insanları, milyarlarca yıl önce güneş sistemimizle ilgilenen yaramaz bir yıldız ile yakın bir sürtünmenin, Neptün'ün ötesinde birçok gizemli nesnenin çarpık yörüngeleri ile ilgili açıklama sağlayabileceğini söylüyorlar. Yeni teori, güneş sisteminin her 11.400 yılda bir kez çaldığı Sedna gibi cüce gezegenlerin olağandışı yörüngeleri de dahil olmak üzere, güneş sisteminin bazı olağandışı özelliklerini açıklamaya yardımcı olabileceği yönünde.

Ayrıca, bazılarının cüce gezegen Plüto'yu geçerek sistemimizde yer aldığına inanılan gizemli 'Gezegen X' için bir açıklama da sunuyor. Nesnenin dünyanın büyüklüğünün on katı olduğuna inanılıyor - güneşten uzak bir şey oluşturmak için çok büyük - ama yeni teori gezegenin aslında Dünya ile aynı boyutta olduğunu gösteriyor.

Sedna dahil olmak üzere dış güneş sistemindeki nesneler, çoğu açıklanamayan yörüngeye ve büyüklüğe sahip olan trans-Neptunian olarak tanımlanıyor. Bu nesnelerin yaklaşık 20 tanesi, bazı bilim insnalarının geçen bir yıldız tarafından çarpıtıldığını ileri sürdüğü güneş sisteminin geri kalanına göre eğimli ve gergin yörüngeye sahip.

Almanya'nın Bonn kentinde Max Planck Radyo Astronomi Enstitüsü'nde çalışan ekip, genç yıldızların inceledikten sonra güneş enerjisinden daha da uzaklaşan bir yoğunluğa sahip parçacıkların bir diskini simüle ederek önceki güneş sistemini modelledi.

Bir yıldız geçişi, aynı zamanda, bilim insanlarının sadece diğer nesneler üzerindeki yerçekimsel çekiminden çıkardıkları ve henüz tanımlanmayan bir dünya olan Gezegen X'in tuhaf boyutunu da açıklayabilir. Gezegen 9 olarak da bilinen Gezegen X'in, dünyanın on katı kadar büyüklüğünde olduğuna inanılıyor ki bu büyüklük güneşten uzakta oluşması için çok fazla.

Kaynak : http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-5971193/Rogue-star-brushed-solar-billions-years-ago-explain-strange-stellar-objects.html
15
5
3
3
2
Emoji İle Tepki Ver
15
5
3
3
2