Milyarlarca Yıldızı Tespit Edebilen Yapay Zeka Geliştirildi

0
0
0
0
0
Illinois Üniversitesi araştırmacıları, sinir ağlarını kullanan yıldız-gök ada sınırlandırma sistemi oluşturmayı başardılar.

Keşfedilen yeni bir yıldızın ya da gök adasının sınıflandırılması için genellikle ya akademik çalışmalardan ya da kataloglardan faydalanılır. Bu zamana kadar yetersiz olarak görülen bu yöntem, Illinois Üniversitesi araştırmacıları tarafından geliştirilen yeni bir sistemle daha efektif hale getirildi. 

ConvNets adında ‘beyin’ gibi öğrenmek üzerine tasarlanmış ‘derin kıvrımlı sinir ağı’ olarak bilinen bir yapay zeka tasarlayan araştırmacılar, bu yapay zekayı Sloan Dijital Gökyüzü Araştırması ve Kanada-Fransa-Hawaii Teleskopu Lens Araştırması’ndan topladıkları verileri derlemek için kullanıyorlar. Aslında sinir ağları gök bilim dalında ilk kez kullanılmıyor, daha önce 1992 yılında yıldız-gök ada sınıflandırılmasında da kullanılmıştı. Fakat ConvNets’i geliştiren ekipten Kim ve Brunner’in kullandığı son sistem, toplanan verilerin milyarlarca yıldızın ve gök adanın sınıflandırılmasını sağlıyor. 

Bu araştırma, gelecekte kullanıldığı taktirde sınıflandırmayı ve uzay araştırmalarının mekanizmasını olumlu yönde etkileyecektir.

Kaynak : http://popsci.com.tr/yapay-zeka-programi-milyarlarca-yildiz-tespit-edebiliyor/
0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0