Linux Tabanlı Fiziksel Klavyeli Mini Bilgisayar: Zero Terminal V3

28
3
1
1
1
N-O-D-E adlı YouTube kanalı, bilgisayar kurdu haline gelen kişilerin akıllı telefon kadar kullanışlı bir cep bilgisayarına sahip olabilmeleri için Zero Terminal V3 adlı mini bilgisayarını ortaya çıkardı.

Akıllı telefonlar, bilgisayarlarda gerçekleştirdiğimiz pek çok işlemi cebimize sığdırmış olsalar da gerçek ‘bilgisayar kurtları’ için yeterli özgür yazılım kapasitesine sahip değiller. GNU/Linux işletim sistemlerini çalıştırabilen tek kartlı bilgisayarların ortaya çıkışı özgür yazılım konusunda imkanları artırsa da bu sefer de kullanım kolaylığı pek mümkün olmadı.

N-O-D-E adlı YouTube kanalı tarafından paylaşılan bir video, Zero Terminal V3 adlı gelişmiş bir Raspberry Pi bilgisayar ortaya koyuyor ve akıllı telefonların kullanım kolaylığı ile tek kartlı bilgisayarların yazılım desteğini bir araya getirmeyi vadediyor.

rasberry pi

5.5 inç büyüklüğünde Waveshare dokunmatik bir OLED ekrana sahip olan Zero Terminal V3, arkasında bir PCB USB girişine sahip. Adından da anlaşılabileceği gibi bir Pi Zero üzerine inşa edilen Zero Terminal V3’te arayüz için bir HDMI adaptörü yer alıyor. Cihazın üzerinde bir USB Type-A girişi dahi bulunuyor.

Dokunmatik geniş ekranı sayesinde hem kendisi hem ekran çerçeveleri kalın bir akıllı telefonu andıran Zero Terminal V3’ün belki de en dikkat çeken donanım özelliği, fiziksel klavye ile kullanılabiliyor olması. Dolayısı ile cihaz, bilgisayar kurtları için ideal bir mobil bilgisayar niteliği taşıyor.

Zero Terminal V3 ile ilgili belki de en büyük problem, şu an için tam olarak vadettiklerini yerine getiremiyor olması. Ancak henüz ürünün prototip aşamasında olduğunu düşünürsek iyi bir şekilde projelendirilip finanse edilmesi halinde epey ilgi görebileceğini söyleyebiliriz.

Zero Terminal V3 video

Kaynak : https://hackaday.com/2020/08/10/the-zero-terminal-3-a-pop-out-keyboard-linux-computer-in-your-pocket/
28
3
1
1
1
Emoji İle Tepki Ver
28
3
1
1
1