MIT Araştırmacılarına Göre Geleceğin Cam Teknolojisi Böyle Olacak

0
0
0
0
0
MIT araştırmacıları, bu zamana kadar kullandığımız camların bütün havasını söndürecek yeni bir cam teknolojisi geliştirdi.

Evin içine giren güneşi önlemek için perde kullanmak yerine bir MIT araştırma grubunun bulduğu yöntemi kullanacağımız zamanlar çok yakın olabilir.

İçerisinde elektrokromik malzemeler, küçük bir miktarda elektrik ve camın şeffaflığını neredeyse siyaha çeviren yeni bir teknoloji geliştirildi. Camların rengi ilk kez bu yöntemle değiştirilmemiş olsa da araştırmacıların söylemlerine göre şu ana kadar geliştirilenler arasında en hızlısı ve en az enerji harcayan bu teknoloji.

Önceden geliştirilen yöntemlerde camın rengini değiştirmek için birkaç dakikalık zaman gerekiyordu. Hatta istenilen opaklığa dahi net olarak ulaşılamıyor, opak kalması için de belirli bir voltaj akımının olması gerekiyordu. Bu yöntemde ise yalnızca renk değişimi sırasında bir elektriğe ihtiyaç duyuluyor ve cam, neredeyse siyah olan haliyle bir enerji kaynağına bağlı olmadan durabiliyor.

Araştırmacılar, malzemenin eş zamanlı tepki vermesi için elektronlarla iyonları hızlı şekilde aktaran, sünger benzeri metal - organik malzemeler kullandılar. Cama uygulanan negatif yük elektriği ve pozitif iyonların bu işlemi nötrleştirmek için kullanılması, camın renk değişimini sağlıyor. Kırmızı ve yeşile boyayan iki farklı kimyasalın eklenmesiyle camın rengi neredeyse siyah oluyor.

MIT Kimya Profesörü Mircea Dinca’nın söylemlerine göre bu buluş, klimaya olan bağımlılığı azaltarak ciddi miktarda enerji tasarrufunun sağlanmasına zemin hazırlayabilir. 

0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0