MIT, Astronotlara Özel Uzay Müzik Aleti Üretti

21
6
4
1
1
Sıfır yerçekiminde kullanılmak üzere tasarlanan Telemetron, geleneksel müzik aletlerinden çok farklı bir cihaz.

Şimdiye dek Furby oyuncaklardan imal edilmiş korkunç orglardan, orijinal siberpunk saksafonlara kadar pek çok tuhaf müzik aleti üretilmişti. Ancak MIT’de (Massachusetts Institute of Technology) yapılan ve uzayda test edilecek bir deney ürünü olma özelliği taşıyan Telemetron, hepsinden farklı bir yerde duruyor. Zira MIT Media Lab araştırmacılarından Sands Fish ve Nicole L’Hullier tarafından tasarlanan Telemetron'un, yerçekimsiz ortamda çalınmak amacıyla üretilmiş ilk müzik aleti olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Astronotlar için özel olarak tasarlanan Telemetron; bildiğiniz telli, tuşlu ya da üflemeli müzik aletleri gibi çalınmıyor. Telemetron, farklı yönlere farklı hızlarla çevrilerek kullanılıyor. Beşgen biçiminde 10 şeffaf yüzeyi bulunan bu kutu gibi müzik aletinin içinde rüzgar çanları yer alıyor. Rüzgar çanları tek başlarına ses çıkaramıyorlar, ancak rüzgar çanlarında bulunan jiroskoplar sayesinde çanların hareket yönü ve sürati saptanabiliyor. Tespit edilen bu rotasyonal hız bir bilgisayara aktarılıyor ve bu bilgisayarda çanın sürati ve yönü sese dönüştürülüyor.

Uzay çalgısı, şu an için yalnızca yapay sıfır yerçekimini deneyimlemeyi sağlayan parabolik uçuş testlerinden geçmiş durumda. Yani henüz uzayda test edilmiş değil. Şu ana kadarki testlerden dahi pek çok şey öğrendiklerini ifade eden Sands, Nicole ve kendisinin Telemetron’u geliştirmek ve yerçekimsiz ortamda kullanılabilen başka şeyler üretmek için çok heyecanlı olduklarını belirtiyor. Uzaydaki insan yaşamı konusunda henüz bilinmeyen birçok şey olduğunu ve oradaki insan psikolojisini anlayabilmeyi arzuladığını kaydeden Sands; yalnızca bu konuyu araştırıp-neticeler üzerine tasarım gerçekleştirecek olan bir dizayn şirketi kurmakta olduklarını da dile getiriyor.

21
6
4
1
1
Emoji İle Tepki Ver
21
6
4
1
1