MIT'deki Türk Araştırmacı, Siber Korsanların Hackleyemeyeceği Bir Verici Geliştirdi

48
5
4
3
0
Massachusetts Institute of Technology’de (MIT) çalışmalarına devam eden Rabia Tuğçe Yazıcıgil, büyük veri paketlerinin de frekans sektirme ve veri şifreleme sayesinde siber korsanlar tarafından ele geçirilemeyeceği bir verici geliştirdi.

Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Elektronik Mühendisliği’nden 2009 yılında mezun olan ve çalışmalarını Massachusetts Institute of Technology’de (MIT) sürdüren Rabia Tuğçe Yazıcıgil, bir ilke imza attı. Ultra hızlı frekans sektirme ve veri şifreleme teknolojileri kullanan yeni bir verici geliştiren Yazıcıgil, bu sayede kablosuz ağ aracılığı ile veri paylaşımı gerçekleştiren cihazların siber korsanlardan korunmasını sağlıyor.

Nesnelerin İnterneti (Internet of Things) olarak adlandırılan teknoloji günümüzde akıllı evlerden tıbbi cihazlara, otomobillerden günlük kıyafetlere kadar hayatın her anına yayılmış durumda. Araştırmacılara göre 2020 yılında internete düzenli olarak veri yükleyen ve internetten veri alan cihazların sayısı 20 milyara ulaşacak. Sorun şu ki günümüzde kullanılan akıllı cihazlar siber korsanların saldırılarına karşı tamamen güvende değil.

Kablosuz ağ yolu ile aktarılan verileri korumanın en iyi yollarından biri ‘frekans sektirme’dir. Frekans sektirme sayesinde binlerce bit içeren her bir veri paketi, rastgele seçilmiş ve benzersiz bir radyo frekansı (RF) kanalı üzerinden iletilerek saldırganların veri paketlerini el geçirmesi engellenir. Bu noktada sorun şu ki, büyük veri paketlerini sektirmek, siber korsanların onları ele geçirebileceği kadar uzun sürüyor.

Rabia Tuğçe Yazıcıgil’in geliştirdiği verici ise kütle akustik dalga (BAW) rezonans cihazı denen hızlı frekans değiştirme özelliğine sahip cihazlardan yararlanarak, çok geniş bir RF (radyo frekansı) aralığında hızla sekmeler yapıp her sektiğinde farklı bir bitin verilerini gönderiyor. Böylece ultra hızlı frekans sekmeleri destekleniyor ve büyük veri paketleri hızlı bir şekilde üretilebiliyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Yazıcıgil, ‘’Mevcut verici mimarisinde, bu büyüklükte verinin düşük güç kullanılarak bu hızda sektirilmesi mümkün olmazdı. Bu protokol ve radyo frekansı mimarisini birlikte geliştirerek, tüm cihazların bağlantılarına fiziksel seviyede güvenlik getiriyoruz. Bunun ilk uygulaması, evdeki sayaçları okuyan, ısınmayı kontrol eden ve elektrik şebekesini izleyen cihazların güvenliğe alınması olabilir.’’ dedi ve ekledi:

‘’Daha önemlisi, bu verici insülin pompası, kalp ritmi düzenleyici gibi tıbbi cihazların da saldırganlardan korunmasına yardımcı olabilir" diye devam ediyor. “Bu tür cihazların sinyallerinin bozulması insanların hayatlarını tehlikeye atar.’’

Kaynak : http://www.hurriyet.com.tr/teknoloji/kablosuz-verileri-siber-saldirilardan-koruyan-yeni-bir-tur-verici-gelistirildi-40893146
48
5
4
3
0
Emoji İle Tepki Ver
48
5
4
3
0