MIT, Isıyı Ses Dalgaları Gibi Hareket Ettirmenin Yolunu Keşfetti

17
10
1
1
0
MIT araştırmacıları, yaptıkları grafit deneyinde ısıyı ses dalgaları gibi hareket ettirmenin yolunu keşfetti.

Kaynayan bir çaydanlık, ısısını yavaş yavaş ılık ortamdaki havaya yaydığı halde hala ortamdaki en sıcak bölge olarak kalmaya devam eder. Peki ya çaydanlıktaki ısı, ses hızında hareket eden bir materyale dönüşüp, çaydanlık aniden oda sıcaklığına gelirse ne olur? MIT araştırmacıları, kurşun kalemin ana maddesi olan grafitte gerçekleşen bu nadir fenomeni gözlemlediler.

Bu fenomene ‘Second Sound’ deniyor. Hiç duymamış olma ihtimaliniz yüksek, ancak bilim dünyasında yıllardır bilinen bir olay. Second Sound olayı, ısının difüzyon yerine dalgalar halinde hareket etmesini sağlayan bir kuantum fiziği konusu. Bu konu hakkında ders kitaplarında birkaç paragraf bulmak mümkün olabilir ancak gerçekte çok daha ağır bir konu.

Gerçekleştirilen bu grafit deneyinde, bu durumun değişebileceği öğrenildi. Grafit, çok yaygın bir madde ve yapılan deneyde etkisini yaklaşık -240 Fahrenheit derecede gösterdiği gözlemlendi. Araştırmacı ekibin teorilerine göre bu, gelecekte grafen maddesinin içinde etkinin oda sıcaklığına daha yakın bir sıcaklıkta üretilebileceğini ve böylece gelecekte mikro elektronik cihazların daha iyi geliştirilmesinde kullanılabilir.

Kaynak : https://arstechnica.com/science/2019/03/mit-scientists-heat-can-act-like-sound-wave-when-moving-through-pencil-lead/
17
10
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
17
10
1
1
0